FNV eist intrekking maatregelen Lenteakkoord
10-09-2012
• leestijd 2 minuten
De vakcentrale FNV eist van het kabinet dat een aantal maatregelen uit het Lenteakkoord wordt ingetrokken. Het gaat onder meer om de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd, de versoepeling van het ontslagrecht, de nullijn voor rijksambtenaren en de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding. Dat blijkt uit een brief van interim-voorzitter Ton Heerts aan premier Mark Rutte.
Heerts laat weten dat uiterlijk 17 september aan de eisen voldaan moeten worden. Anders gaat de vakcentrale zich beraden op acties.
Lenteakkoord
Het Lenteakkoord werd na de val van het kabinet-Rutte in april gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het vormt de basis voor de rijksbegroting voor 2013 van het demissionaire kabinet.
Volgens Heerts bevat het akkoord maatregelen die de positie van werkenden en niet-werkenden ,,onaanvaardbaar zullen aantasten en de onzekerheid in werk en inkomen doen toenemen''. De FNV-leden maken zich volgens hem zorgen over bijvoorbeeld het versoepelen van het ontslagrecht, zonder dat daar perspectief tegenover staat, en over hun koopkracht.
Werkgeversorganisaties
Heerts heeft ook de werkgeversorganisaties geïnformeerd en hen gevraagd zich achter het FNV-voorstel te scharen. Hij zegt dat het onbekend is welk standpunt de werkgevers hebben over de ingrepen uit het Lenteakkoord. ,,De berichten die ons bereiken zijn diffuus.''
Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt in een reactie dat de FNV er blijkbaar behoefte aan heeft om ,,zich op het allerlaatste moment in de verkiezingsstrijd te mengen door het demissionaire kabinet te dreigen met politieke acties''. VNO-NCW neemt daar kennis van. ,,We hopen dat de FNV de komende tijd er in slaagt intern de rijen te sluiten en zo de weg effent voor gezamenlijk overleg om uit de crisis te komen en de Nederlandse economie verder te versterken.''
Interne hervorming
Eerder liet Heerts weten nog niet met de werkgevers om tafel te willen, omdat de vakcentrale nog werkt aan een interne hervorming. Die was nodig nadat de FNV bijna uiteenviel na een conflict over het pensioenakkoord dat voormalig voorzitter Agnes Jongerius vorig jaar sloot met kabinet en werkgevers.
De SP steunt de eisen van de FNV. Emile Roemer heeft Heerts dat maandag in een brief laten weten. Hij roept leiders van andere linkse partijen op zich ook achter de eisen van de vakcentrale te scharen.
ANP