Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

FNV boos over reorganisatie: "Makro wil meer mensen voor minder geld"

14-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
heftruck
De FNV roept medewerkers van de Makro op om niet zomaar salaris in te leveren bij gelijk werk. De vakbond reageert op een reorganisatie van de groothandel. Daarbij verliezen honderden werknemers hun huidige baan, waarna ze opnieuw moeten solliciteren voor een andere functie.
Dat laatste blijkt uit een brief dat het personeel van het Duitse bedrijf kreeg. RTL Nieuws, dat de brief in handen heeft, beweert dat de Makro daarin zou aangeven "het werk opnieuw vorm te geven in andere, nieuwe functies." Functies als wijnspecialist en bakker zullen verdwijnen. Er komen vier nieuwe functies voor in de plaats.

Meer mensen voor minder geld

Margje van der Woude, vakbondsbestuurder van de FNV, vreest dat Makro de reorganisatie zal gebruiken om dezelfde werknemers in hun nieuwe functie minder uit te betalen. Ze raadt medewerkers aan daar niet mee akkoord te gaan. "Werknemers moeten solliciteren op lagere functies dan ze momenteel hebben. Ruim 200 fte's zijn boventallig verklaard, maar er komen 296 plekken bij. Makro wil meer mensen voor minder geld", concludeert de FNV-bestuurder.

Makro is onderdeel van het Duitse groothandelsconcern Metro. Er zijn zeventien vestigingen in Nederland, waar in totaal ongeveer 3400 mensen werken.

Ook 'reorganisatie' bij Jumbo

Onlangs kondigde supermarktketen Jumbo ook al aan te gaan reorganiseren, zonder dat er banen zouden verdwijnen. Jumbo-werknemers van wie de functie verdwijnt moeten eveneens solliciteren op een nieuwe positie. Daarop reageerde FNV ook al boos. Vakbondsbestuurder Mari Martens raadde de Jumbo-werknemers aan niet te trappen in het trucje van de keten, waarmee het de salarissen van personeel zou kunnen verlagen. ANP

Meer over:

fnv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!