Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

FNV Bondgenoten en De Unie fel tegen pensioenakkoord

10-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen360210_13.jpg
FNV Bondgenoten ,,kan zomaar'' acties gaan voeren tegen aanstaande pensioenplannen. Dat zei vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk donderdag, nadat hij na afloop van de federatieraad van de FNV had bekendgemaakt tegen een pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet te zijn.
FNV Bondgenoten verwijst het pensioenakkoord dat nu voorligt naar de prullenbak. De overkoepelende vakcentrale FNV kan wel een principeakkoord sluiten met werkgevers en kabinet, maar de grootste bond legt dat vervolgens met een negatief advies voor aan de leden. Zij hebben uiteindelijk het laatste woord bij de FNV.
Twee andere grote FNV-bonden, Abvakabo en Bouw, weten volgens Van der Kolk nog niet zeker of zij zich achter Jongerius scharen, of dat zij Bondgenoten volgen. De verscheurdheid binnen FNV hoeft volgens Van der Kolk niet te leiden tot een scheiding van Bondgenoten uit de vakcentrale.
Ook is hij niet bang dat de vakbeweging nu niet meer serieus genomen zal worden door de werkgevers, omdat er binnen de eigen gelederen zo veel meningsverschillen zijn. ,,De polder kan goed met conflicten omgaan'', aldus Van der Kolk.
Te weinig zekerheid
De bond heeft grote bezwaren tegen de pensioenplannen, omdat mensen te weinig zekerheid krijgen over de hoogte van hun pensioenuitkering. Ook vindt de vakbondsvoorman dat werkgevers te weinig garant willen staan als pensioenfondsen in financiële problemen komen door tegenvallende beleggingen.
Bekaaid
Verder zouden vooral mensen met lage inkomens er bekaaid van afkomen. Daarbij noemt Van der Kolk de extra AOW-stijging van 0,6 procent die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft toegezegd ,,een sigaar uit eigen doos''. Het kabinet wil dit bekostigen door tegelijkertijd te korten op de ouderenkortingen en -toeslagen.
De Unie
Ook De Unie, de grootste bond van de vakcentrale MHP, heeft moeite met het conceptpensioenakkoord zoals dat nu op tafel ligt. Zoals het er nu uitziet, kan De Unie het niet met een positief advies aan de leden voorleggen, maar alleen voorwaardelijk. Dat zei voorzitter Rendert Algra van De Unie donderdag.
Risico's
Net als FNV Bondgenoten vindt De Unie dat in het akkoord de risico's te veel bij de werknemers worden gelegd. De leden van De Unie waren al niet gelukkig met het akkoord dat de sociale partners vorig jaar sloten over de pensioenen en dat nu nader is uitgewerkt. Zij stelden toen al uitdrukkelijk als voorwaarde dat niet getornd mag worden aan opgebouwde rechten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!