Kassa

'AOW-leeftijd 66, anders geen pensioenakkoord'

  •  
31-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen ouderen strandwandeling
Vakbond FNV wil dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet verder stijgt dan de huidige 66 jaar. Als minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de plannen voor verhoging niet laat varen, komt er geen pensioenakkoord. Daarmee dreigt vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV in Trouw.
,,Een goed aanvullend pensioen is belangrijk, maar de meeste zorgen hebben mensen over tijdig stoppen met werken.'', zegt Elzinga in de krant. ,,Het kost de schatkist in 2019 650 miljoen euro, berekende het Centraal Planbureau. Het enige signaal dat Koolmees afgeeft, is dat mensen toch langer moeten doorwerken. Als ik een pensioenakkoord sluit, terwijl er niets verandert aan de stijging van de AOW-leeftijd, stuit ik op een een muur bij de FNV-achterban.''

Advies

Werkgevers en de vakbonden praten al lange tijd over een nieuw pensioenstelsel. Daar zijn ze bijna uit, zegt Elzinga. ,,Maar er is pas een akkoord als op alle onderdelen overeenstemming is.''
Koolmees wilde vrijdag niet op de oproep ingaan. ,,Ik wacht op het advies van de Sociaal-Economische Raad over de toekomst van het pensioenstelsel. Alles wat ik er meer over zeg helpt niet in het proces.''

Levensverwachting

Volgens het CBS zal de komende jaren de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en drie maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Die stijgt minder hard dan verwacht, meldt accountantsbureau KPMG dat er berekeningen op heeft losgelaten. Dat komt doordat er meer mensen sterven als gevolg van strenge winters en hardnekkige griepepidemieën.

Prognose

Volgens KPMG ligt voor mannen die dit jaar worden geboren de levensverwachting op dit moment bijna een half jaar lager dan vastgesteld in eerdere prognoses. Voor vrouwen is deze bijna een jaar lager. Voor 65-jarige mannen is het effect beperkt en voor 65-jarige vrouwen is de levensverwachting ongeveer een half jaar minder dan eerdere verwachtingen.
KPMG gaat ervan uit dat de overheid op basis van recente cijfers zal besluiten de AOW-leeftijd ook in 2024 niet te verhogen en dat de ingangsleeftijd van 70 jaar niet in 2044 wordt bereikt, maar pas in 2047. ANP

Meer over:

aow, pensioen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

rinuszwam
rinuszwam3 sep. 2018 - 15:05

Zeker , de inkomens van de gepensioneerden zijn al circa 10 jaar NIET geïndexeerd , boven op nog conform het  VVD/D66 beleid diverse prijsverhogingen incl belastingen treffen met name de gepensioneerden hard ! een oneerlijk en onrechtvaardig situatie maar dit geld voor alle lage inkomensgroepen ! De TWEEDELING in ons financieel/economisch bestel is al jaren een groot onrecht !! Terwijl hoge inkomens/ miljonairs alsmede grote bedrijven het geld met bakken naar toestroomt [ o.a. afschaffing Dividend belasting  van circa 2 miljard per jaar !! ] kan het nog schandaliger ?? met dank aan de kabinetten Rutten !   Het wordt tijd om het tij te keren juist d.m.v. bijvoorbeeld georganiseer verzet o.a. met /via het FNV alsmede diverse politieke partijen en sociale / maatschappelijk organisaties !! Ga bij de komende verkiezingen niet [meer] op de VVD ? D66 en het CDA  stemmen  !  de gewone burger in dit land is al genoeg belazerd ! 

m.swinkels
m.swinkels3 sep. 2018 - 8:01

De FNV kan zich beter drukker maken over de al jaren achterblijvende inkomens voor de SENIOREN/GEPENSIONEERDEN maar daar hebben ze geen belangstelling voor. De afdeling FNV - Senioren is wat mij betreft een veredelde KIEN en KAART club en komt niet op voor de belangen van hun doelgroep. Ja wel met WOORDEN maar niet met DADEN. Daarom heb ik onlangs het besluit genomen om mijn lidmaatschap van de FNV op te zeggen. De FNV zegt een belangen behartiger te zijn maar dan niet voor het niet meer werkende lid. Wel PIEPEN ze over de teruglopende ledenaantallen maar hier zijn ze zelf verantwoordelijk voor. Waarvan akte!!!!!!

1 Reactie
beltesassar
beltesassar3 sep. 2018 - 19:56

FNV-Senioren is binnen de FNV de bond geweest die pensioenproblematiek aan de orde heeft gesteld. Andere bonden zijn aangehaakt. De 15% gemiste indexering geldt ook voor de werkenden, maar die merken dat verlies pas als ze met pensioen gaan.Het is dus een strijd voor IEDEREEN, werkende en gepensioneerden. Alleen zal een gepensioneerde niet lang genoeg leven om de achterstand in te halen. Ik ben 10 jaar geleden gepensioneerd, nooit een indexering gehad. Zelfs als nu indexering start ben ik dood (gemiddeld leeft iemand 17 jaar na zijn pensioen)voordat de achterstand ingelopen is.Het persoonlijke pensioen lijkt door Koolmees opgegeven te zijn, gelukkig. Bereikt door al die FNV-ers en hun onderhandelaars. Ook de jeugd gaat inzien dat tegen over de macht van (internationale) bedrijven een eenling niets te vertellen heeft.Een vakbond des te meer.

ikke en ikke
ikke en ikke2 sep. 2018 - 11:46

Wat 66 jaar het moet gewoon 65 jaar of 40 dienstjaren blijven. Geen steun geen cent aan Mark de roofridder .Denk aan het oekraine referendum ,Denk aan divident belasting Denk aan Griekenland. Geld voldoende voor de Nederlanders . Maar je moet het willen investeren.En niet aan je vriendjes de roofridders Unilever Shell en noem maar op. Bij elk cao verhaal hoor je ze huilen het gaat zo slecht we moeten zuinig aan doen. Bij hun cao geld een ander beleid hier met die poen.

jendella
jendella2 sep. 2018 - 10:11

Laat de Regering eerst alle Tonnen Kilo's die vervoerd zijn naar New York voor de 2e Wereld Oorlog vanuit Indonesië terug halen. Met dit Kapitaal kan de Pensioenen nog ruim voldoende jaren uitbetaald worden. Die tonnen Goudstaven kunnen jullie terug zien op Google met titel vervoer tonnen Goudstaven van Indië naar New York.Met gevoelens voor de Pensioenen van de Nederlandse Burgers!!!

Jo de Lahiti
Jo de Lahiti1 sep. 2018 - 13:56

Dat de bonden steeds minder leden krijgt kan wel waar zijn, maar die geen lid zijn van een bond profiteren WEL van de voordelen die een bond er eventueel uit haalt.  Het moet eigenlijk zó zijn: diegene die bij de bond zijn krijgen dan de loonsverhoging, betere arbeidsvoorwaarden, enz. enz. Dat zou het eerlijkste zijn. Moet je dan maar eens kijken hoeveel leden dat dat oplevert. Doordat er steeds minder voordelen uit te halen zijn bij CAO onderhandelingen komt dus omdat er te weinig leden zijn!!! DUS NIET LEDEN....  GEEF JULLIE OP ALS LID.  SAMEN STAAN WE STERKER!!!!

harrybre
harrybre31 aug. 2018 - 22:52

FNV ? Oh ja, die club, die nog geen 20% van dewerkenden vertegenwoordigt, meestal 50+ ers. In 2001 was nog zo’n 25 % van de Nederlandse werknemers lid van een vakbond. Van de werknemers die maximaal twaalf uur per week werken, is slechts 6 % vakbondslid. Bij de groep die tussen de 12 en 35 uur per week werkt is dat 19 %  en bij mensen die 35 of meer uur per week werken is 22 % lid.Geen wonder, die willen de AOW-buit nog even binnenhalen.

Hans Knaap
Hans Knaap31 aug. 2018 - 21:02

Is ook wel erg moeilijk nu ze de dividendbelasting willen afschaffen is er natuurlijk geen 650.000.000 voor de harde werkers meer. Of vergis ik me nu dat het afschaffen 650.000.000 meer gaat kosten. Dan kan het natuurlijk niet doorgaan, 66 jaar. Want dan komen ze 2.000.000.000 plus 650.000.000 euro tekort op prinsjesdag. Grappig dat Koolmees daar ineens wel naar het advies van de SER gaat luisteren terwijl het kabinet dat niet doet bij de afschaffing van de Dividendbelasting.

manwijf
manwijf31 aug. 2018 - 14:38

Barmhartig zijn voor een ander en geld weggeven is altijd makkelijk zolang het uit de gemeenschapspot komt. Dat geld ergens anders weer terughalen is altijd minder leuk. Al die mensen die naar hier zijn gekomen, gaan ook een keer met pensioen. Waarom denken mensen daar nooit over na?

nuisje
nuisje31 aug. 2018 - 14:05

Beste bert vergeerU comentaar slaat nergens op want dit is een punt waar wij ook voor strijden een welvaard vast pesioen voor iedereen ook voor de gene die er al inzitten maar kennelijk gaat dat allemaal aan u voorbij anders zou u wel anders reageren en daar komt bij ik zie u niet met de actie dagen dus gaan wij er vanuit dat u het wel goed vind of is het zo dat de anderen het voor u moeten oplossen omdat u er over klaagt maar niets voor wil doen dan vonden wij het wel best zo

2 Reacties
vu2615
vu261531 aug. 2018 - 14:29

Wie zijn die "wij" waarover u steeds spreekt?  Het lezen van uw commentaar wordt ook wat gemakkelijker door het gebruik van punten en komma's

beltesassar
beltesassar31 aug. 2018 - 19:52

FNV-Senioren strijdt al ruim één jaar vóór indexering,inclusief de 15 % achterstand. Voor € 25 bent u vier maand lid. En hebt u op 8 september a.s. vervoer naar Amsterdam. Om daar weer aandacht te vragen voor versneld herstel van indexering én het inhalen van de 15 % die we in de afgelopen 10 jaar zijn misgelopen. Vanwege de kunstmatig laag gehouden monetaire rente.Vele gepensioneerden, zoals u, deden mee met de bezetting het Bezoekerscentrum van de NL-bank. En de symbolische bezetting van de partijkantoren van het CDA, VVD en D’66. Ook waren ze op 1 mei in Den Haag om aandacht voor indexatie te vragen. De 65-plussers ‘bezetten’ ook de Tweede Kamer én het kantoorgebouw van de werkgevers.Kortom, doe mee, want u weet als geen ander dat je alleen samen iets voor elkaar kunt krijgen. Wat fijn dat we FNV-Senioren hebben.

marleenvanh
marleenvanh31 aug. 2018 - 13:37

Lijkt me geen verkeerd idee eerlijk gezegd al ben ik bang dat het niet lukt. Misschien kan er een compromie uit komen. 67 en geen maand ouder, voor iedereen en zware berepen (lichamelijk EN geestelijk!) desgewenst -tot- 5 jaar eerder. Weet ook iedereen weer waar hij/zij aan toe is. 

1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh31 aug. 2018 - 13:38

beroepen ipv berepen dus.... 'zorrie'

marjaton
marjaton31 aug. 2018 - 13:06

Ik geloof helemaal niet dat we ouder worden. Velen halen de 60jr nauwelijks . Onze leefomstandigheden worden steeds slechter. Kijk eens wat er in de lucht wordt gespoten en op ons ons eten, nog even en niemand haalt meer zijn AOW. We worden aan alle kante vergiftigd.

bert vergeer
bert vergeer31 aug. 2018 - 12:36

waarom gaat het bij die fnv alleen maar over werkenden wij als gepensioneerden hebben ook rechten hoor al 10 jaar niet geindexceerd en 2 maal flink gekort op ons pensioen , maar de rekenrente veranderen dat mag niet van de politiek, terwijl er nog nooit zoveel geld in de kas heeft gezeten als nu 1700 miljard maar dat willen ze liever aan Europa geven denk ik 

1 Reactie
beltesassar
beltesassar31 aug. 2018 - 19:00

FNV-Senioren strijdt al ruim één jaar vóór indexering,inclusief de 15 % achterstand. Voor € 25 bent u vier maand lid. En hebt u op 8 september a.s. vervoer naar Amsterdam. Om daar weer aandacht te vragen voor versneld herstel van indexering én het inhalen van de 15 % die we in de afgelopen 10 jaar zijn misgelopen. Vanwege de kunstmatig laag gehouden monetaire rente.Vele gepensioneerden, zoals u, deden mee met de bezetting hetBezoekerscentrum van de NL-bank. En de symbolische bezetting van departijkantoren van het CDA, VVD en D’66. Ook waren ze op 1 mei in Den Haag om aandachtvoor indexatie te vragen. De 65-plussers ‘bezetten’ ook de Tweede Kamer én hetkantoorgebouw van de werkgevers.Kortom, doe mee, want u weet als geen ander dat je alleensamen iets voor elkaar kunt krijgen. Wat fijn dat we FNV-Senioren hebben.

Master Wim
Master Wim31 aug. 2018 - 12:17

Ze moeten de aow uitkering maar omhoog schroeven inplaats de leeftijd anders leven we straks allemaal in de aow onder bestaansnivo 

2 Reacties
red1
red131 aug. 2018 - 12:21

Volledig eens met master  Wim aow staat al jaren in de min

tijger1
tijger11 sep. 2018 - 12:52

De AOW wordt twee keer per jaar verhoogd. 

Cameleon
Cameleon31 aug. 2018 - 12:10

In diverse landen om ons heen is de pensioenleeftijd lager dan bij ons !!Sommige landen overwegen zelfs om weer te verlagen. En dat kan allemaal binnen de EU ???

nuisje
nuisje31 aug. 2018 - 12:08

Hoelang houden wij dit nog vol ons laten uitbuiten door de rijkste ter aarde en door dit kabinet kom zaterdag 8 september naar Amsterdam en loop mee vanaf 12 tot 2 uur voor het terugdraaien van de AOW leeftijd.

1 Reactie
will de ridder hensing
will de ridder hensing1 sep. 2018 - 12:24

En toch blijft iedereen maar op de vvd stemmen, onbegrijpelijk

jedi
jedi31 aug. 2018 - 12:00

Helemaal mee eens ! 

nuisje
nuisje31 aug. 2018 - 11:59

Schoften zijn het wel 1.9 miljard wegeven aan de rijken maar de gene die dat moeten betalen door laten werken tot in hun graf opzouten met dit kabinet.

1 Reactie
bert vergeer
bert vergeer31 aug. 2018 - 12:37

om eerlijk te zijn, pleuris tuig is het in den haag

smokie54
smokie5431 aug. 2018 - 11:49

Daar ben ik het helemaal mee eens had gewoon 65 moeten blijven

1 Reactie
aabhomer
aabhomer31 aug. 2018 - 11:53

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!