Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Flitskredieten worden aangepakt

17-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rente.jpg
Wie echt niet meer weet hoe de rekeningen betaald moeten worden, neemt soms z'n toevlucht tot zogeheten flitskredieten. Snel geld lenen, zonder BKR-registratie, een smsje is soms al genoeg. Daarvoor mag maximaal 16% rente gerekend worden. Deze snelle geldschieters slagen erin op slinkse wijze de regels te omzeilen, zodat er tot wel 28% rente betaald moet worden. Juist mensen die het niet kunnen betalen worden hier de dupe van. Dit is een doorn in het oog van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zij kondigt dan ook in deze uitzending van Kassa maatregelen aan om op korte termijn deze woekerrentes aan te pakken. Joke de Kock van NVVK (Schuldhulpverlening) en Tweede Kamerlid Elly Blanksma (CDA) zijn in de studio aanwezig om duidelijk te maken dat deze praktijken aan banden gelegd moet worden.
Schulden
Dat Nederland gebukt gaat onder de recessie is wel duidelijk. Begin dit jaar werd het jaarlijkse onderzoek naar de schuldenlast in Nederland openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat maar liefst 26,7% van alle huishoudens in Nederland een schuld hebben. Dat is bij elkaar 1,89 miljoen huishoudens. In het item ziet u een korte samenvatting van deze monitor. Wilt u het gehele onderzoek lezen dan kunt u hier klikken.
Flitskredieten
Flitskredieten zoals voorschotje.nl en saldodipje.nl lijken een snelle en makkelijke manier om aan geld te komen voor wanneer het water je naar de lippen stijgt. Maar de woekerrentes die ze voor deze leningen vragen zijn torenhoog en zullen de problemen alleen maar groter maken. Omdat de maximale rentepercentages afgelopen zomer zijn vastgelegd op 16% denken de verschillende flitsleningen een slimme manier gevonden te hebben om hier omheen te pareren. Voor het geleende bedrag rekenen zij allerlei bijkomende kosten die ervoor zorgen dat mensen tot 28% extra kosten hebben. Hier vindt u een kort overzicht van de vijf sites, Voorschotje.nl, Saldodipje.nl, Krapbijkas.nl, Cashbob.nl en Betaaldag.nl, die wij onderzocht hebben.
Onbetekenende kosten
Deze creatieve benamingen van allerlei bijkomende kosten zijn een manier om de regels te omzeilen. In de wet over krediet staat namelijk dat bij het verlenen van krediet 'onbetekenende kosten' gerekend mogen worden. Wat die kosten zijn en hoeveel staat nergens beschreven. Dat de flitskredieten daar misbruik van maken is duidelijk maar zeker verwerpelijk, aldus Elly Blanksma (CDA). Zij wil dan ook zo snel mogelijk deze twee woorden uit de wet halen om alle onduidelijkheid te vermijden. In een reactie op ons onderwerp laat de minister van Financiën, Jan Kees de Jager, weten zich bewust te zijn van  de creatieve interpretatie van de wet door de verschillende flitskredietverstrekkers. Wanneer blijkt dat dit misbruik in de hand werkt zal hij zo snel mogelijk voorstellen doen voor een wetswijziging. De AFM steunt deze mening en kondigt in Kassa maatregelen aan om de flitskredieten aan te pakken of desnoods te verbieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!