Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Flinke verschillen in notaristarieven

25-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
735 keer bekeken
  •  
195x90_notaris.jpg
Om grote zaken als een testament of een samenlevingscontract te regelen moet je langs bij de notaris. Die notaris mag zelf bepalen hoeveel hij rekent voor zijn diensten. Kassa zocht daarom uit wáár je het goedkoopst uit bent.   Website degoedkoopstenotaris.nl vergeleek voor Kassa de tarieven van notarissen voor bepaalde diensten. Op deze website staan ruim 15.000 beoordelingen van consumenten van alle notarissen in Nederland.
Vergelijking
We nemen het voorbeeld van twee twintigers die hun eerste huis hebben gekocht. Zij wonen in Arnhem en kunnen in die stad terecht voor de hypotheek en de leveringsakte. Dat kost ze dan €953. Als het stel naar een notaris in Beekbergen gaat, zijn ze maar €775 kwijt, een verschil van €178. We bekeken ook de situatie van een getrouwd stel in Amersfoort. Als zij hun testamenten laten opstellen, kunnen ze naar de HEMA. Dan betalen ze €250 voor twee standaardtestamenten. Bij de HEMA stel je op de website zelf je testament op en je tekent dit bij één van de 25 bij HEMA aangesloten notarissen. Je krijgt dan geen persoonlijk advies. Wie dat wel wil kan bij een gewone notaris terecht. In Amersfoort kost dat tot €662, terwijl het stel in Beekbergen veel goedkoper uit is met €356 voor twee testamenten op maat.
Prijsverschillen
Die flinke prijsverschillen zijn ontstaan nadat de notaristarieven werden vrijgegeven in 1999. Toen gingen de prijzen in eerste instantie omhoog, maar toen de concurrentie op gang kwam, daalden ze fors. Peter Ruys van degoedkoopstenotaris.nl: "Over de gehele linie zijn de tarieven sinds 2000 met ongeveer 20% gedaald en dat is uiteraard goed nieuws voor de consument." Mensen die bereid zijn een stukje te reizen, kunnen besparen op de notariskosten. Ruys: "Consumenten zijn niet per se trouw aan een notaris. Je komt er immers maar één of twee keer in je leven. Als je dan een paar honderd euro kunt besparen door een halfuurtje te rijden, dan doen mensen dat graag." Volgens Peter Ruys wordt de kwaliteit van een notaris niet bepaald door de prijs. "Misschien zit een goedkoop notariskantoor op een industrieterrein in plaats van op een gracht. Je krijgt wat minder luxe service, maar dat hoeft de kwaliteit niet te beïnvloeden."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!