Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Flinke stijging hypotheekaanvragen door coronacrisis

3 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
woning huis kopen huren hypotheek 1127
In het tweede kwartaal is het aantal hypotheekaanvragen enorm gestegen als gevolg van de coronacrisis. Veel huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente nog laag is. Ook is er door de uitbraak van het coronavirus veel onzekerheid over de economische gevolgen ervan. Daarom willen veel huizenkopers nu hun mogelijkheden benutten, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker. 
Het aantal hypotheekaanvragen nam in het tweede kwartaal met 53 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Onder oversluiters was er volgens De Hypotheker sprake van een enorme stijging van 196 procent.

Onzekere markt door corona

Volgens Menno Luiten van De Hypotheker is het aantal huizenkopers met bijna een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Hieruit blijkt dat de huizenmarkt is aangetrokken, al blijft de toekomst erg onzeker, zegt Luiten. Veel huizenkopers en oversluiters lijken volgens De Hypotheker daarom juist nu hun slag te willen slaan, terwijl ook woningverkopers nog snel willen profiteren van de huidige waarde van hun woning. Daarnaast zijn de doorlooptijden bij hypotheekverstrekkers volgens Luiten nog nooit zo lang geweest. 
Het aantal jonge huizenkopers, in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar, nam in het tweede kwartaal met bijna een derde toe. Volgens De Hypotheker is dat een signaal dat de kansen voor starters lijken toe te nemen. Toch is er nog steeds sprake van krapte, omdat ruim de helft van alle woningen nog altijd boven de vraagprijs wordt verkocht. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!