Kassa

Flinke daling wanbetalers in de zorg

12-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520 geld
Het aantal wanbetalers in de Nederlandse zorg is de afgelopen jaren fors gedaald, van een piek van 325.000 in 2014 naar minder dan 250.000. Sinds de invoering van de wanbetalersregeling lag dat aantal niet zo laag. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de daling te danken aan een wet uit 2016, die het voor zorgverzekeraars makkelijker maakt met wanbetalers een betalingsregeling te treffen.

Wanbetalersregeling

De wanbetalersregeling werd in 2009 ingevoerd. Mensen die langer dan zes maanden hun zorgpremie niet hebben betaald, worden sindsdien geregistreerd bij het CAK. Die instantie houdt de premie vanaf dat moment in op het inkomen, maar het gaat hierbij om een hoger maandelijks bedrag dan bij de zorgverzekeraar.

Nieuwe situatie minder duur

In de oude situatie moesten wanbetalers hun gehele schuld aflossen onder het toeziend oog van het CAK, en dus tegen extra kosten. Sinds 2016 kunnen mensen makkelijker een betalingsregeling treffen. Daarnaast betalen ze vanaf dat moment weer aan hun zorgverzekeraar en zijn ze dus minder geld kwijt.

Minder mensen kampen met torenhoge rekening

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) noemde daling van het aantal wanbetalers 'goed nieuws'. Dat betekent dat er minder mensen zijn die met een torenhoge rekening kampen. De gunstige ontwikkeling is volgens Bruins te danken aan de verzekeraars, die betalingsregelingen treffen met mensen die in de problemen zitten, en de schuldhulpverlening van de gemeenten. Hij hoopt dat het aantal wanbetalers in de toekomst verder omlaag gaat.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

simon55
simon5513 jan. 2018 - 11:34

Wanbetalers.......................de kop of t artikel is niet correct. De verzekeraars dat zijn pas wanbetalers en sjoemelaars.

oosterbaan
oosterbaan12 jan. 2018 - 19:11

Is dit nu nepnieuws, het veel te dure zorgstelsel ligt steeds meer onder vuur dus kan de VVD minister wel wat "positief" nieuws gebruiken. Ik geloof er niets van in dit artikel wordt maar wat beweerd maar nergens zie  ik bewijzen. De verzekeraars net als de mensen die vroeger in de particuliere ziektekosten verzekering zaten hebben er ook belang bij dat het systeem in stand blijft. Aan het ziekenfonds verdienen de verzekeraars niets en als het Ziekenfonds weer zou worden ingevoerd dan moeten de mensen met een hoog inkomen weer hun eigen verzekering sluiten en zelf hun broek ophouden nu worden ze door de lager betaalden mede gefinancierd. 

Aziz Koca
Aziz Koca12 jan. 2018 - 13:45

Als iemand niet meer kan betalen dan heeft hij of zij  financiële problemen maar politici had geen begrip voor  het kostte belastingbetalers veel geld  het moet gewoon terug naar oude zorg

mariposa 1967
mariposa 196712 jan. 2018 - 12:49

Alleen het woord wantbetaler vindt ik al verkeerd benadrukt. Ik denk namelijk niet dat mensen dit expres niet betalen maar niet kunnen betalen.De armoe in Nederland wordt steeds groter, dat dit weer in het nieuws kom komt bij mij over als propaganda.Het gaat niet beter met Nederland en ik vindt nog steeds de eigen risico te hoog als je van het minimum moet leven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!