Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Flink minder woningen verkocht in april

16 mei 2013
  •  
leestijd 2 minuten
huizen_geld_01.jpg
In april zijn flink minder woningen verkocht dan een jaar geleden. In totaal ging het om 6554 woningen, een daling met 20,4 procent ten opzichte van april 2012. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van het Kadaster.
Woningtypen
Vergeleken met de voorgaande maand is sprake van een daling van 26,6 procent. In maart registreerde het Kadaster nog 8933 verkochte woningen.
De neergang gold alle woningtypen, waarbij hoekhuizen ten opzichte april 2012 met ruim 24 procent de grootste daling lieten zien. Bij vrijstaande huizen was de daling met 13 procent het minst groot. Vergeleken met maart registreerde het Kadaster dalingen met bijna 36 procent voor hoekwoningen en met 20 procent voor vrijstaande woningen.
Provincies
Het aantal verkochte woningen daalde in alle provincies, met Utrecht en Friesland als de twee uitersten. Daar bedroegen de dalingen respectievelijk 26,4 procent en 7,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vergeleken met maart was Utrecht met een daling van 34 procent koploper en was Zeeland de provincie waar de daling met 6,7 procent het minst groot was.
Hypotheken
Het Kadaster registreerde in april een afname van het aantal hypotheken met 24,8 procent tot 10.693, ten opzichte van dezelfde maand in 2012. Vergeleken met vorige maand kwam de daling uit op 27,8 procent.
In april werden 141 woningen gedwongen verkocht, 37,6 procent minder dan een jaar geleden toen het Kadaster 226 executieveilingen registreerde.
Volgende week dinsdag wordt bekend hoe de prijzen zich hebben ontwikkeld in april.
Branchevereniging NVM
De cijfers van het Kadaster zijn gebaseerd op transacties die door de notaris zijn verwerkt. De branchevereniging van makelaars NVM registreert het aantal verkochte woningen doorgaans 2 tot 3 maanden eerder op basis van koopaktes. ,,De dalingen die het Kadaster meldt over april, zijn door ons verwerkt in de cijfers over het eerste kwartaal'', aldus een NVM-woordvoerder donderdag.
De NVM meldde in april dat in het eerste kwartaal 23.750 woningen zijn verkocht, ruim 30 procent minder dan in dezelfde periode van 2012. Daarmee werd het slechtste kwartaal in jaren neergezet. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar