Kassa

Flink minder rechtszaken

23-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rechter hamer 930x520
Het aantal rechtszaken is vorig jaar in bijna alle rechtsgebieden gedaald. Er stonden met name minder wanbetalers voor de rechter, staat in het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak.

Economische crisis

In 2017 werden er ruim 1,5 miljoen zaken afgehandeld, het jaar daarvoor waren dat er 1,6 miljoen . De daling hangt samen met de verbeterde betalingsmoraal na de economische crisis. Meer mensen betalen op tijd de rekening van een zorgverzekering of abonnement en komen dus niet in aanraking met incassobedrijven of de rechter.

Bemiddeling tussen partijen

Verder zijn er steeds meer mogelijkheden voor mediation. Daarbij wordt er tussen partijen bemiddeld om een schuldprobleem op te lossen. Een gang naar de rechter is dan niet nodig.

Te duur

Vorige week waarschuwde de Raad voor de rechtspraak al dat er ook een ongewenste reden is voor de afname van het aantal rechtszaken: mensen vinden een gang naar de rechter soms te duur. Om die drempel weg te nemen, moeten de relatief hoge griffierechten voor burgers en bedrijven worden verlaagd, vindt de raad. 

Stijging bewindzaken

Niet op elk gebied is er sprake van een daling: zo is het aantal bewindzaken sterk gestegen. Dat zijn zaken waarbij mensen voor een bepaalde periode onder bewind worden geplaatst, bij psychische, sociale of financiële problemen.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

gypsyjoy
gypsyjoy23 apr. 2018 - 23:04

De rechtsgang is idd te duur. Zelfs met een toevoeging (pro Deo) blijft het onbetaalbaar en niet meer voor de arme kant van Nederland weggelegd.

Theodor59
Theodor5923 apr. 2018 - 16:00

Daar Burgers in financiele problemen de weg naar Bewindvoering makkelijker vinden, hebben vele schuldeisers het voor het nazien. En daaromee hebben de rechtsdeurwaarders ook minder zaken, die zij weer  "compenseren" door schulden "op / af te kopen".  Maar als de "schuldenaar" dan door de Gerechtsdeurwaarders worden benaderd, moet men de oorspronkelijk schuldeiser in gebreke stellen en bij de rechter een tegenvordering  indienen bij de kantonrechter.  ( zg. Conventie / Reconventie zaak ) 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!