Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Flink meer auto's gestolen. Deze merken kiezen dieven het vaakst

22-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19419 keer bekeken
  •  
autoinbraak autodiefstal autoverzekering 1127

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 2.900 personenauto's gestolen. Dat is 13 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2021 en de eerste stijging in 20 jaar.

Toyota is Volkswagen voorbij en is nu het meest gestolen automerk met 476 stuks. De top drie van meest gestolen modellen bestaat uit: Toyota RAV4, Volkswagen Golf en Volkswagen Polo. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, met 21 tot 39 procent meer gestolen auto's, aldus het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Iets oudere auto vaker gestolen

"Deel van het probleem is dat voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs onder de 50.000 euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak", zegt Rudi Welling van het LIV.

Ook is het vaak eenvoudig voor dieven om in te breken in auto's die door zogenoemde 'keyless entry' zonder sleutel kunnen worden geopend.

Andere voertuigen ook meer ontvreemd

Er zijn niet alleen meer personenauto's gestolen, maar ook meer motorfietsen, brom- en snorfietsen en lichte bedrijfswagens. De diefstal van deze vervoermiddelen nam toe met elk tussen de 30 en 40 procent.

bron: LIV / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!