Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fiscus opgelicht met voorlopige teruggaaf

17-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
belasting_07.jpg
Criminelen frauderen op grote schaal met de voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelastingen. Ze spannen vaak asielzoekers, daklozen of mensen in de schuldsanering voor hun karretje en zorgen ervoor dat die via vervalste gegevens een voorlopige teruggaaf krijgen. Staatssecretaris Frans Weekers wil deze vorm van ,,brutale fraude'' met voorrang aanpakken, heeft hij de Tweede Kamer woensdag laten weten.
Over de afgelopen twee jaar ontdekte de Belastingdienst 45.000 gevallen van fraude voor een totaalbedrag van 135 miljoen euro. Circa 90 miljoen daarvan werd door de fiscus op tijd gezien en uitbetaling van het geld kon worden tegengehouden. Ongeveer 45 miljoen euro is wel ten onrechte uitbetaald. De fiscus gaat proberen dit geld terug te krijgen, maar dat zal niet eenvoudig worden.
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die Weekers vragen had gesteld over de fraude, is ervan geschrokken dat het zo ,,kinderlijk eenvoudig'' blijkt om te frauderen met de voorlopige teruggaaf. ,,Al anderhalf jaar geleden beloofde de regering fraude met de voorlopige teruggave aan te pakken. Daar komt te weinig van terecht'', aldus Omtzigt.
Hij constateert dat het kennelijk mogelijk is voor asielzoekers of daklozen om hypotheekrenteaftrek te claimen zonder dat ze een eigen woning of hypotheek hebben. De fiscus controleert niet automatisch of iemand inderdaad een hypotheek van de beweerde omvang heeft. Inbouwen van zo'n automatische controle is ingrijpend voor de Belastingdienst en zou ook een ingrijpende wijziging betekenen in de aanlevering van gegevens door banken.
Weekers stelt dat de fraude bij hem hoog op de agenda staat. Bij de Belastingdienst zijn er 150 medewerkers op gezet en ook de FIOD, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en het Openbaar Ministerie zijn betrokken. Een aantal fraudeurs is de afgelopen maanden veroordeeld tot soms forse gevangenisstraffen. De criminelen die zich gespecialiseerd hebben in deze vorm van fraude doen zich voor als belastingadviseur en beloven mensen in een kwetsbare positie een snel voorschot van de Belastingdienst, maar dan moeten ze wel eerst provisie betalen.
Het CDA roept Weekers op gegevens te koppelen zodat mensen geen belastinggeld kunnen terugkrijgen, dat ze niet betalen of nooit betaald hebben.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!