Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fiscus krijgt wanbetaler beter in het vizier

27-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Belastingdienst_30.jpg
De belastingdienst heeft dit jaar ruim 50 miljoen euro meer geïnd van wanbetalers dan in 2013. Dat zegt directeur Hans Blokpoel van de Belastingdienst donderdag in het AD. Door een verbeterde aanpak en toezicht sluit het net zich rond mensen die hun belastingschulden niet betalen. Blokpoel denkt dat de dienst de gestelde doelstelling van 600 miljoen extra innen per jaar op den duur gaat halen.
Betere software en "team knappe koppen''
De invordering van schulden is sinds kort geconcentreerd in twee landelijke centra en wanbetalers worden daar continu 'gevolgd', vertelt Blokpoel. "We zien of iemand een nieuwe baan krijgt, een erfenis ontvangt, een auto koopt. Zodra we dat merken, starten we meteen een vordering". De belastingdienst heeft betere software beschikbaar en heeft er ook een "team knappe koppen'' op gezet, aldus de directeur. "Jonge mensen die rechtstreeks van de universiteit komen en veel intelligentere analyses maken op basis van de beschikbare data."
"Spectaculaire resultaten"
Komend jaar rolt de belastingdienst de aanpak verder uit en gaat op dezelfde manier ook 1,2 miljoen kleine zelfstandigen volgen. "Ik verwacht spectaculaire resultaten", zegt Blokpoel. Overigens zal de dienst het niet alleen moeten hebben van wanbetalers, maar zal er ook meer geld moeten worden geïnd door beter toezicht en fraudebestrijding.
Volgens Blokpoel betaalt 2,5 procent van de 9 miljoen belastingplichtigen zijn belastingen niet. "Een kleine groep, maar wel eentje van honderdduizenden mensen groot." ANP/AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!