Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fiscus deelt amper deals ondanks verplichting

20-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 belastingdienst
Een groot deel van de belastingdeals die Nederland maakt met internationaal opererende bedrijven wordt niet uitgewisseld met andere EU-landen. Dat terwijl Nederland verplicht is om afspraken met 'grensoverschrijdende effecten' van de afgelopen vijf jaar in Europa te delen, schrijft Trouw.

2000 deals

Volgens de Belastingdienst worden naar schatting per jaar zo'n 2000 belastingdeals gemaakt met grote en kleine bedrijven, die ook gevolgen hebben voor het buitenland. Dat komt neer op 10.000 afspraken in de afgelopen vijf jaar.

Niet alles gedeeld

Staatssecretaris Menno Snel van financiën heeft de Kamer onlangs laten weten slechts zo'n vierduizend belastingafspraken te gaan uitwisselen. Waarom de rest niet wordt gedeeld is niet duidelijk. 

'Taxrulings' moeten gedeeld worden

Volgens Europese afspraken moeten alle grensoverschrijdende 'taxrulings' worden gedeeld met de andere EU-lidstaten en de Europese Commissie. Europarlementariër Paul Tang en Tweede Kamerlid Henk Nijboer, beiden van de PvdA, hebben opheldering gevraagd bij respectievelijk EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) en Snel.

Verplichting misschien "wassen neus"

Tang stelt dat deze verplichting ,,een wassen neus kan blijken als Nederland 6000 zaken niet deelt en zeker als Nederland niet de regels blijkt te volgen''. Nijboer wijst op de gunstige afspraak tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble, waarbij volgens hem de voorschriften en procedures niet werden gevolgd. ,,Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij het nakomen van afspraken met de EU de Belastingdienst wederom steken laat vallen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!