Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Financiën toekomstig gepensioneerden zorgwekkend'

01-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
930x520_pensioenverlaging
Het Nibud uit zijn zorgen over de financiële situatie van toekomstige gepensioneerden. Het leven van ouderen is tegenwoordig niet meer zo goedkoop als voorheen. Dit terwijl er nu een groep aankomt die minder pensioen opbouwt, waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.
Kwart te weinig
De verwachting is dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Dit heeft onder meer te maken met het toegenomen aantal zzp'ers en flexibele dienstverbanden. Door dit soort werkenden wordt doorgaans minder pensioen opgebouwd. Ook de toename van echtscheidingen speelt hierbij een rol.
'Lang niet altijd minder uitgaven'
Vaak wordt gedacht dat mensen na hun pensioen minder gaan uitgeven. Maar dit is volgens het Nibud lang niet overal het geval. Aan zorgkosten geven gepensioneerden zelfs veel meer uit dan jongere mensen. Het Nibud verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Ook aan huishoudelijke hulp, stookkosten en abonnementen zijn oudere mensen vaak extra kwijt.
Hoge woonlasten
Het instituut maakt zich vooral zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije of nog niet afbetaalde hypotheek. ,,Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren'', aldus het Nibud, die Nederlanders in eerste plaats aanraadt om meer aan financiële langetermijnplanning te doen.
Bij de overheid dringt de instantie aan op het mogelijk maken van maatwerk in de pensioenuitkering. Werkgevers zouden een actieve rol moeten hebben bij het aanjagen van interesse in financiële planning. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

manus59
manus591 jul. 2016 - 20:58

Ik ben 64 jaar en al 10 jaar volledig in de WAO. Ik krijg dus AOW als ik 66 jaar mag worden. Maar dat is toch al minder omdat ik door mn ziekte (maar) 30 jaar gewerkt heb. En een heel klein pensioentje. Ik woon in een flat van € 600. Geen korting ergens op omdat ik bruto over de grens zit. Maar wat heb ik aan bruto? Helemaal niks. Dan nog energiekosten, zorgpolis, verzekeringen die je echt niet missen kan. Ben geen geld kwijt aan huisdieren want die heb ik niet. Ook ben ik geen vakantieman waar ik veel geld aan kwijt ben. Geen zorgen voor de dag van morgen? Dacht het wel!

1 Reactie
vera jane
vera jane2 jul. 2016 - 11:27

Volgens mij is als je 50 jaar in Nederland woont dan heb je 100% AOW, ongeacht het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Dat is wel het geval met jouw pensioen dat is gerelateerd naar  hoeveel jaren gewerkt hebt en of je full of parttime en wat het bedrag  wat je al die jaren hebt opgebouwd. AOW komt uit de Algemene pot en pensioen betaal je zelf.Helaas wordt de huurtoeslag grens steeds verlaagd; ik heb dat ook mee te maken. Mijn huur is 634 en mijn inkomen zit net boven de huurtoeslaggrens.. 22.100, dus moet ik de volle mep betalen. Niet alleen hoge inkomen en lage huur is scheef wonen maar deze vorm ook. Inderdaad het wordt steeds triester.....

meijj35
meijj351 jul. 2016 - 17:24

Deze regering opdoeken bij de volgende stemming dus:::: PVDA EXIT en VVD EXIT.:::::Deze partijen hebben een afbraak beleid gevoerd voor ieder die te maken heeft met de zorg, met de sociale voorzieningen ,met de pensioenen en de op opbouw hiervan ,de voorwaarden verslechtering tussen werkenden en werkgevers en ga zo maar door.Die Samson en zijn consorten  moeten een grote schop met voetje hebben ZIJ HEBBEN DE GEWONE MAN BEDONDERD EN VERRADEN bij de laatste verkiezingen.Mijn kleinzoon, zojuist geslaagd voor het VWO, zal een schuld opbouwen waar je U tegen zegt......Laat ons dit niet voor een tweede keer gebeuren!!!!!    EXIT PVDA en EXIT VVD. 

1 Reactie
cor1943
cor19432 jul. 2016 - 14:08

vooral exit pdva nu willen ze met a t weer stemmen halen veel beloven en stelen doet de arme drommels in armoede leven stelletjes baantjes jagers

simon55
simon551 jul. 2016 - 16:06

Eerst deze regering opruimen en dan meteen dat Brussel opdoeken

klop77
klop771 jul. 2016 - 15:35

zo wordt  het steeds duidelijker dat wij van deze regering af moeten en ook van Brussel die Britten  zijn nog niet zo gek , Duitsland stelt  strenge voorwaarden en dit kabinet geef gewoon Nederland weg ,

tineke leenders
tineke leenders1 jul. 2016 - 15:08

Zeker zorgwekkend! Maar gisteren las ik dit...https://www.burgercomite-eu.nl/jetta-klijnsma-verkoopt-uw-pensioen/....

Hennet
Hennet1 jul. 2016 - 15:01

Het is toch een schande, wat dit kabinet met onze pensioenen doet. Wij hebben toch betaald voor een goed pensioen. Er zit zoveel geld in kas bij pensioenen en ieder jaar komt er steeds meer bij, dan er uit gaat. Er zijn zoveel mensen die met een klein pensioentje die armoede lijden. Groot schandaal dat  Brussel straks over ons pensioenen gaan. Ze denken ook daar zit veel geld. Ik had dit van de PVDA niet verwacht, dat zij dit zouden doen. Mijn stem krijgen ze niet meer.

henk rutten
henk rutten1 jul. 2016 - 14:37

Door dat wij minder geld krijgen is toch de schuld van het pensioen Fons, want ik zou zeggen wie niet afdraagt ook geen geld.Maar dit kan hier in Nederland allemaal,  maar wij als oudere zijn de klos.

johnmarie
johnmarie1 jul. 2016 - 13:54

Dan hebben we het nog niet eens over die duizenden mensen die geen aanvullend pensioen hebben en alleen van AOW moeten rondkomen. Hoezo omdat ze in een knipperlicht situatie terecht zijn gekomen van werken, WAO weer werken en  WAO enz. waar dan geen of te weinig  pensioen is opgebouwd. Hier hoort men nooit iemand over. Wat mogen we dan toch trots zijn op zo'n beleid.

1 Reactie
vera jane
vera jane2 jul. 2016 - 11:37

daarom denk ik weleens had ik alleen maar aow dan kan ik toeslagen krijgen en eventueel kwijtschelding. Gratis OV als je in Amsterdam woont. Stadspas met extra kortingen soms gratis voor bepaalde uitjes. Maar aangezien ik net meer ontvang door het pensioentje loop bovenstaand mis. Ik krijg wel korting van 35% met OV daar moet ik het meedoen... het scheelt toch denk ik dan maar. Het deugt een hoop NIET

jacques7946
jacques79461 jul. 2016 - 13:48

Gewoon onzin. AOW (is een collectief van de overheid) en pensioen zijn verschillende zaken.Pensioen is opgebouwd door 6 miljoen deelnemers, waarvan 4 miljoen betalen en 2 miljoen opmakers.In de pot zit 1,7 biljoen is genoeg om alle 6 miljoen deelnemers 290.000 Euro te geven.Het te kort waar over word gezeurd is het verschil tussen het theoretische bedrag wat er in de pot zou moeten zitten en wat er in zit!!!Toe nu is de pensioen pot jaarlijks met 6% gegroeid.En onze regering heeft de pensioenpot per 1 juli verkwanselt aan de EU. (Duitsland heeft een nadrukkelijk voorbehoud gemaakt voor zijn pensioen)

plebpleb
plebpleb1 jul. 2016 - 13:46

Ouderen die na 1950 geboren zijn worden langzaam uitgemoord...Dit is éénmaal 't beleid van PVDA en VVD...

1 Reactie
lion4
lion41 jul. 2016 - 13:55

van voor 1950 ook, ik heb ook een klein pensioen en het word steeds minder.

josedonners
josedonners1 jul. 2016 - 13:14

Hallo pensioen tekort hoe zou dat nu toch komen??? Ik ben al meer dan 30 jaar zzper. Altijd hard gewerkt en dacht mijn zaakjes op orde te hebben., Ik had gespaard voor mijn pensioen en had een arbeidsongeschiktheids verzekering afgesloten. Maar ik ben inmiddels 61 en mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering was met 60 jaar afgelopen en werd niet verlengd wegens zware beroepen. Aan ons pensioen heb ik al flink moeten knibbelen want ook wij hebben de crisis gehad in de bouw en last gehad van goedkope poolse arbeidskrachten. En een woekerpolis in onze hypotheek. En tot overmaat van ramp heeft de regering nog eens de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar. Na 46 jaar hard werken in de bouw heb ik inmiddels flinke flinke lichamelijke klachten. Het advies van mijn artsen is stoppen met werken. Maar als ik dat doe ben ik mijn laatste spaarpotje (eigen huis) ook nog kwijt. Nou mijn advies aan jonge zzp ers is dan ook leef met de dag. Spaar niet te veel dan voel je je op je oude dag ook niet "kaalgeplukt

Nico Contini
Nico Contini1 jul. 2016 - 12:39

Dus zeg maar dag met je ✋je

Nico Contini
Nico Contini1 jul. 2016 - 12:38

Het leuke komt nog, de pensioenpot wordt vanaf nu door Brussel beheerd!

2 Reacties
bennieol
bennieol1 jul. 2016 - 13:57

het word tijd dat dat weer terug word gedraaid. straks grieken zelfde pensioen als wij. wij hebben veel meer betaald. grieken betalen bv € 0,50 voor een brood en wij € 1,50 als dat straks geen € 2 word dus uit de EU en andere regering dit is toch niet normaal.

henk l.
henk l.1 jul. 2016 - 16:51

Het was ook Brussel die er, via de Europese Centrale Bank, voor zorgde dat de rente op een ongekend laag terechtkwam. Goed voor banken en bedrijven, maar desastreus voor de dekkingsgraad van onze pensioenen. Nu die laag is, is het ons probleem. Toen die hoog was, konden overheid en bedrijfsleven daar wel een greep in doen. Kortom, het gesjoemel duurt voort.  

pensioenen
pensioenen1 jul. 2016 - 12:27

Hartelijk dank Kassa voor plaatsing van dit alarmerende bericht, prima en stuur het ook even door naar het kabinet.Wij, mijn man en ik komen bijna oog en oog te staan met het feit dat wij bijna geen inkomen meer hebben vanwege het plotseling invoeren van de 67 jaar. Men heeft hier nu niet voor kunnen sparen en sta je gewoon met je rug tegen de muur en red je maar! Niet alle ouderen zijn vermogend, laat dit nu eens doordringen tot daar in Den Haag.Het verbaasd ons dat niemand hiervoor op de barricade springt, men is gelaten want protesteren helpt toch niet denkt men.Er wordt ons steeds meer afgepakt, hebben we daar altijd hard voor gewerkt.Wie staat er eens voor ons op en hoe lossen we dit grote probleem op!!!! Welke minister heeft nu de ballen om ons te helpen?????

1 Reactie
vera jane
vera jane2 jul. 2016 - 11:45

de ballen zeker niet wel een grote mond met mooie beloften.het wordt tijd dat wij opstaan, in andere landen gaat het volk de straat op als het hun niet zint. Men hoeft geen chaos te maken, maar gewoon met ons allen samen de vuist ballen. Maar in Nederland moet je vergunning vragen om een (stille) demonstratie te organiseren?? Many in body one in mind

henk l.
henk l.1 jul. 2016 - 11:54

Hoezo in de toekomst ? Ook nu komen gepensioneerden al in de problemen; verdampende en niet met de prijsindex meegaande pensioenen, megalomane huurverhogingen, steeds hoger stijgende zorgkosten die steeds minder aftrekbaar zijn, stijgende lokale belastingen en steeds verder teruggedraaide vergoedingen en toeslagen zorgen voor steeds minder besteedbaar inkomen. Armoede wordt gewoon een probleem in dit land, tegelijkertijd stijgt het aantal miljoenairs. Je zou haast zeggen dat er iets fout zit in dit door een "lachebekje" geleid land.

3 Reacties
gloin
gloin1 jul. 2016 - 12:10

Ik ben het er helemaal mee eens.10 jaar geleden had iknhet veel beter

edmeekel
edmeekel1 jul. 2016 - 12:34

Je zou haast zeggen .......Ik maak ervan : er is al sinds 2008 iets heel goed fout ......En dat ligt niet alleen aan de crisis. 

lion4
lion41 jul. 2016 - 13:56

ik herken dat, ik ook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!