Kassa

Financiële problemen Wajong-gerechtigden onder de loep

24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
881 keer bekeken
  •  
jongeren_jongen_werkloos_980x520

Volgens de Nationale Ombudsman ervaren veel jongeren met een Wajong-uitkering of uitkering onder participatiewet, financiële problemen. Het onderzoek vormt het derde deel in een groter onderzoek naar sociale minima. 

Het doel van het onderzoek is om in kaart te krijgen waar jongeren met een wajong- of participatiewet-uitkering tegenaan lopen. Daarmee wil de Nationale Ombudsman inzien hoe wetten en regels voor hen in de praktijk uitpakken. 

Meest complexe regelingen

Zo hebben jongeren met een dergelijke uitkering vaker moeite met rondkomen en weten zij niet welke rechten en plichten ze hebben, aldus de ombudsman. "Velen van hen kunnen het hoofd financieel niet boven water houden. Maar juist zij krijgen in de praktijk te maken met de meest complexe regelingen", Geeft de ombudsman aan. 

Groter onderzoek

In juni 2021 is een onderzoek naar statushouders van start gegaan, in december 2021 startte een onderzoek naar jongeren in de bijstand. Dit onderzoek vormt het derde deel van het overkoepelende onderzoek. 

Bron: Nationale Ombudsman/ ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 15:52

Goed dat de Nationale Ombudsman oog heeft voor de jongeren die in financiële problemen komen door een Wajong uitkering. Een bijkans vergeten groep die het echt heel erg zwaar heeft net als degenen die van een bijstandsuitkering rond moeten komen. Hopelijk gebeurt er ook nog iets met de aanbevelingen. Met de huidige politieke wind is dat niet iets om heel erg optimistisch over te zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!