Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Financiële nood voor 1,2 miljoen huishoudens als energie duur blijft

09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2343 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

1,2 miljoen Nederlandse huishoudens kunnen moeite krijgen met het betalen van hun vaste lasten. Vooral de hoge energieprijzen liggen hieraan ten grondslag.

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een stresstest gedaan naar de kosten van levensonderhoud. Daaruit blijkt dat bijna een op de zes huishoudens op termijn moeite kan krijgen met het betalen van zijn rekeningen.

Mensen met lage inkomens houden het niet lang meer vol

Vooral lage inkomensgroepen en uitkeringsgerechtigden lopen risico. Zo'n 350.000 huishoudens houden het nog maximaal drie maanden vol, blijkt uit de stresstest.

Ruim de helft van de huishoudens met een betaalbaarheidsprobleem heeft voldoende financiële buffers om de hoge prijzen meer dan een jaar aan te kunnen zonder uitgaven te verlagen.

'Wat-als-benadering'

Het CPB benadrukt dat het gaat om een "wat-als-benadering" en dat het geen voorspelling doet over hoeveel huishoudens daadwerkelijk in betalingsproblemen komen en op welke termijn. Veel hangt af van het moment waarop de tarieven in de contracten van de huishoudens worden aangepast.

Het planbureau heeft twee scenario's geschetst. Bij het ene zijn de energieprijzen drie keer zo hoog ten opzichte van begin vorig jaar en bij het andere zeven keer zo hoog. In het eerste scenario komen een extra 170.000 huishoudens in de problemen en bij het donkere scenario 650.000. Volgens het CPB waren de energieprijzen in mei 2022 zo'n vijf keer hoger ten opzichte van januari 2021. De prijs van brandstof ligt al boven het niveau van het donkere scenario.

Mogelijkheden beperkt

Volgens het planbureau zijn de mogelijkheden om de gestegen kosten van levensonderhoud snel terug te dringen beperkt. Isoleren en verduurzamen van woningen kost tijd en beperken van het energiegebruik kan maar beperkt. Ook de verlaging van accijnzen en de tegemoetkoming van 800 euro van het kabinet voor de laagste inkomensgroepen is "slechts deels effectief om kwetsbare huishoudens uit de financiële problemen te houden", aldus het CPB. "De diepte en duur van de problemen hangt in sterke mate af van de toekomstige ontwikkeling van de energieprijzen." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Omal
Omal10 jun. 2022 - 13:44

VVD-CDA-D66 zijn over de houdbaarheids datum. dus zo snel mogelijk wegwezen

gerardvantol
gerardvantol10 jun. 2022 - 13:01

Het Rutte beleid van de grote massa terugzetten naar de situatie van 1850, dus met de pet in de hand smeken om een onderbetaald baantje, is bijna bereikt.

rutting
rutting10 jun. 2022 - 10:46

De Heren/Dames van onze fantastiche regering, maar niet heus, hebben nergens last van met hun riante inkomen. Het word tijd dat het volk in opstand komt tegen de dictatuur van Rutte en trawanten. Ik ben dan ook van plan om dit Nederland te verlaten en naar Denemarken te verhuizen mede om het asiel beleid waar Nederland een voorbeeld aan kan nemen

aad piraat
aad piraat10 jun. 2022 - 10:41

Als mantelzorger van mijn buurvrouw geef ik hier even haar situatie aan. Van haar AOW met heel klein aanvullend pensioen hield zij in december 2021 nog € 500 besteedbaar inkomen over. Door de stijging van haar energielasten met 122% is dat nu nog maar € 300. Ik heb de energiecompensatie van € 800 voor haar 8 weken geleden bij de gemeente aangevraagd en tot op heden niets van de gemeente gezien of gehoord. Ook van haar op tijd ingevulde belastingopgave tot op heden niets gezien of gehoord. Alleen doordat ze bij mij en mijn vrouw dagelijks mee eet red ze het nog ondanks de zonder enig overleg automatisch afgeschreven € 385 van de jaarafrekening door de energie leverancier. Nu ze groen ziet van ellende is zij in ieder geval optimaal aan het vergroenen tot volle tevredenheid van politiek den Haag.

t.de.jager
t.de.jager10 jun. 2022 - 10:27

De sancties bij Putin en/of de belasting van de energie eraf.

honza23
honza2310 jun. 2022 - 9:24

Nederlands aardgas was de afgelopen maanden soms tot wel 5x zo duur als in onze buurlanden België en Duitsland. Ooorzaak? De hoge belastingen. En daar zijn alle grote partijen voor verantwoordelijk: PvdA, D66, CDA, VVD. Want zij hebben dit de afgelopen 20+ jaar zo ingevoerd. De makkelijkste manier om dit op te lossen is dus gewoon de belastingen verlagen tot het normale gemiddelde Europese niveau. Maar ja, onze politici zijn nu eenmaal verslaafd aan geld van anderen.

miennaamishaaz
miennaamishaaz9 jun. 2022 - 13:52

Ik voorspel dat de Energie-Affaire binnenkort komt En dictatuur rutte weer valt, omdat hun dicatuur akkoord weer problemen veroorzaakt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!