Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afpersvirussen en phishing: dreiging neemt toe voor consumenten

06-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
cybercrime2_01.jpg
De dreiging van afpersvirussen, phishing en andere vormen van cybercriminaliteit gericht op financieel gewin neemt voor burgers en bedrijven toe. Dat blijkt uit de risicorapportage Cyberveiligheid die het Centraal Planbureau (CPB) woensdag aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aanbiedt.
Lage pakkans, hoge opbrengst
De toename van de dreiging komt doordat cybercriminelen steeds makkelijker op hetzelfde moment op verschillende plekken kunnen inbreken. Hierdoor is de pakkans laag en zijn de opbrengsten hoog.
'Geef bedrijven meer verantwoordelijkheid'
Het CPB ziet meer kansen om de cyberveiligheid te vergroten. Zo is het belangrijk de verantwoordelijkheid voor veiligheid neer te leggen bij de organisaties die daarvoor toegerust zijn. Dat is effectiever dan bijvoorbeeld van consumenten te eisen dat ze hun computers beveiligen, omdat zij vaak niet weten hoe de cybercriminelen van hun computers gebruik maken. Software-aanbieders kunnen aansprakelijk worden gemaakt voor de schade die ontstaat uit softwarefouten.
11 procent slachtoffer
Jaarlijks wordt zo’n 11 procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit, bleek eerder uit CBS-gegevens. Toch ontving de politie in de periode 2005 tot en met 2014 maar 16.000 aangiftes van computervredebreuk (de juridische term voor hacken). In dezelfde periode van tien jaar werden 130 daders vanwege computervredebreuk bestraft door een rechter – minder dan 1% van het aantal aangiftes.
Veel 'winst' voor criminelen
Daarnaast zijn de potentiële winsten voor cybercriminelen hoog: honderdduizenden euro’s voor een ransomwarecampagne zijn geen uitzondering. Cybercriminelen maken gebruik van technieken zoals blockchain (bijvoorbeeld bitcoins) waardoor hun identiteit moeilijk te achterhalen is. ANP/CPB
Lees meer: Notitie Cyberveiligheid (Pdf, 64 pagina's)
Zie ook : Kassa's Dossier phishingmails
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

haarp
haarp6 jul. 2016 - 17:57

Ik krijg hier dagelijks mee te maken op mijn mail adres. Ik haal ze er zo uit en blokkeer ze. Doch dit laatste heeft weinig zin daar deze criminelen ook steeds een nieuw mal adres hebben. Ik vind dat de overheid meer verantwoording moet nemen dmv spotjes op de televisie enz.

ronsas
ronsas6 jul. 2016 - 13:17

De overheid heeft hiervoor geen oplossingen, ergo, dit kan alleen nog maar erger worden. Op kort termijn betekent dit dat we de computer zo MIN mogelijk moeten gebruiken en wachten op oplossingen uit Amerika. Op dit moment is een computer niet te beveiligen. Links om of rechts om, criminelen vinden altijd een toegang tot de computer en jouw bankgegevens plus jouw identiteit. De internetstekker eruit is nog het veiligst voor dit moment.

1 Reactie
hammond
hammond7 jul. 2016 - 13:11

@ronsas: Het is alleen zo moeilijk internetten als je de stekker eruit trekt. Je bent tegenwoordig bijna verplicht om internet te hebben,want bedrijven gebruiken geen acceptgiro's meer en je hebt dus internetbankieren nodig. Maar een heel goed antivirus programma haalt het meeste eruit en het is een kwestie van gezond gebruiken. Ouderen moeten alleen bijgeschoold worden in het veilig gebruiken van computers.

migchels
migchels6 jul. 2016 - 12:09

Bij 11 % slachtoffers en slechts 16000 aangiftes in 10 jaar waarvan minder dan 1% bestraffing, lijkt  het op dweilen tijdens een tsunami

harryromijn
harryromijn6 jul. 2016 - 11:52

Als de Banken over de hele EU ( ja, een voordeel van de EU) de IBAN nummer zouden controleren adhv naam + postcode + huisnummer, zouden al heel veel schimmige bankoverschrijvingen niet meer mogelijk zijn.Criminelen hebben MIJN bedrijfsnaam enz misbruikt om meerdere Aziaten voor TONNEN op te lichten Op een fake website stond mijn bedrijfsnaam+ adres + link naar Streetview, MIJN BTW nr met link voor controle bij de Belastingdienst, Kamer v Koophandel nr, EORI-nr bij de Douane enz. Met fake foto’s en douanepapieren werd de betaling binnengehaald naar MIJN bedrijfsnaam, en .. een rekening bij de ING, doch…, op heel iemand anders naam en adres. Controle NUL, Min v Justitie: NUL. FIOD: NUL, politici: NUL. Oplichten: doe het uit NL, geheel straffeloos.

2 Reacties
migchels
migchels6 jul. 2016 - 12:03

is er een bank die naam en adresgegevens wel controleert? dan onmiddellijk overstappen lijkt me

marjanne berkouwer
marjanne berkouwer6 jul. 2016 - 12:42

MarwagAls de EU-politici de banken nu eens verplichten om te controleren, doen ze tenminste nog wat voor hun riante salaris en hebben de burgers er ook nog wat aan.

gewoon Vera
gewoon Vera6 jul. 2016 - 11:50

ach... je kunt ook overstappen op xs4all want het door hun gebruikte modem Fritz!box is veiliger dan de Nederlandse Bank

nlkoman
nlkoman6 jul. 2016 - 11:07

De politie legt de bal overal neer, om zelf overal van verlost te zijn, wat heeft de consument er aan om aangifte te doen als er toch niets of weinig mee gebeurt, de politie lost niets op, weg met dat korps belastinggeld zuigers, dat geld kan beter worden besteed aan goed werkende instanties, waar de consument iets aan heeft

1 Reactie
edesejan22
edesejan226 jul. 2016 - 14:51

zoals ??????????????????

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!