Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Financiële bijsluiters beschermen onvoldoende'

10 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
geld internet besparen euro 930 520
Informatie uit bijsluiters bij complexe financiële producten schieten hun doel voorbij, waardoor mensen nog steeds veel risico lopen op financiële verliezen. Dat concludeert Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen in een promotieonderzoek.
Volgens haar zijn deze documenten ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van. Complexe financiële producten zijn zogeheten combinatieproducten waarbij belegd wordt, zoals beleggingsfondsen en levensverzekeringsovereenkomsten met een beleggingscomponent. ,,Een groot deel daarvan is ongeschikt voor consumenten. Ook het leveren van informatie helpt daar weinig aan'', stelt De Jager.

Eenvoudig taalgebruik

Daarbij zijn de bijsluiters vaak niet begrijpelijk: te veel technische termen, lange zinnen en moeilijke woorden. Volgens De Jager kan de informatie begrijpelijker gemaakt worden, bijvoorbeeld met eenvoudig taalgebruik en plaatjes in plaats van tekst.

Woekerpolis- en effectenleaseaffair

Ze onderzocht tien verschillende Nederlandse, Duitse, Engelse en Europese informatiedocumenten. De woekerpolis- en effectenleaseaffaires zijn spraakmakende voorbeelden waarbij veel mensen geld verloren door financiële producten die ze niet begrepen. ANP

Meer over:

financiën

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!