Kassa

Files laten op zich wachten, ondanks einde coronamaatregelen

16-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
auto's file 1127

Flitsmeister en de ANWB merken op dat het opvallend rustig blijft op de weg, ondanks de afschaffing van de coronamaatregelen. Beide vermoeden dat de torenhoge brandstofprijzen een factor zijn, zo schrijft het AD.

Vorige week was de eerste normale werkweek sinds het einde van de coronamaatregelen op 25 februari. Files stonden er echter maar mondjesmaat op de Nederlandse wegen, ziet Flitsmeister, dat op verzoek van het AD de drukte op de weg analyseerde. In totaal 203 miljoen kilometer legden de 2,2 miljoen gebruikers van de Flitsmeister-app tussen 7 en 13 maart af. Vrijwel evenveel als de 204 miljoen kilometer in dezelfde week in februari.

Vertragingen

Het aantal vertragingen voor automobilisten was eveneens beperkt.  Op donderdag 10 maart - de donderdag is de drukste dag van de week - was er op het drukste moment 's ochtends 814 minuten vertraging (het totale aantal files vermenigvuldigd met de minuten vertraging per file) voor de Flitsmeister-gebruikers. Op de piek in de avondspits was dat 1080 minuten. 

Ter vergelijking: het pre-corona filerecord op dezelfde dag bedraagt 1690 minuten vertraging in de ochtendpiek en 2190 minuten in de avond. Dat is dubbel zoveel. En vorige maand, in februari, bedroeg de totale vertraging op het drukste moment in de ochtend 763 minuten, slechts iets minder dan afgelopen week.

Verrassende uitkomst

Flitsmeister-directeur Jorn de Vries noemt de uitkomsten verrassend. ,,Linksom of rechtsom zou een stijging in het aantal gereden kilometers en de filezwaarte waarneembaar moeten zijn, alle coronamaatregelen zijn immers vrijwel afgeschaft.”

Dat dat voorlopig niet gebeurt, heeft mogelijk met de fors gestegen benzineprijzen te maken, stelt De Vries. ,,Dat kan een deel van de automobilisten tegenhouden.” De andere optie is dat mensen meer thuis blijven werken. ,,Dan is dit het nieuwe normaal.”

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!