Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fikse groei berg huishoudelijk afval tijdens lockdown

06-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
kliko afval vuilnis prullenbak 930 520
Als de lockdown ergens goed voor was, dan was het wel de afvalberg. Volgens statistiekbureau CBS gooiden huishoudens vorig jaar veel meer weg.
In 2020 werd per inwoner 521 kilogram huishoudelijk afval ingezameld. Dat is bijna 6 procent meer dan in 2019 en daarmee de grootste toename in bijna 25 jaar. Mensen brachten meer afval weg naar ondergrondse containers of de milieustraat. Vuilniswagens haalden ook meer afval op.
Nederlanders produceerden 10 kilogram extra restafval. 'We' gooiden ook 6 kilogram meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de prullenbak.

Ook meer tuinafval

Het CBS vermoedt dat mensen drukker bezig waren in de tuin omdat ze door de coronamaatregelen meer op huis waren aangewezen. Daardoor belandden meer takken en bladeren in de gft-bak. De milieustraten konden ook merken dat mensen vlijtiger aan het werk waren in en om hun huis. Hier kwam meer tuin- en klusafval terecht.

Het was bovendien te merken dat de horeca een groot deel van het jaar was gesloten. "Omdat uit eten gaan onmogelijk was, kwamen de etensresten die normaal in restaurants werden weggegooid nu thuis in het huishoudelijk afval terecht", zo schrijven de onderzoekers. ANP

Meer over:

afval, gft, cbs, vuilnis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!