Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fietsenstalling bij treinstation te vaak vol

01-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fietsen-930x520
Treinreizigers hebben soms grote moeite een plek te vinden voor hun fiets. Een op de vijf fietsende treinreizigers lukt het niet een stallingsplekje te vinden bij het station. Het ontbreken van voldoende bewaakte rekken is voor ruim een derde van de niet-fietsende treinreizigers de reden waarom ze niet op de fiets gaan.

Onderzoek van Fietsersbond

Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in stallingen bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht. ,,De meeste fietsers zijn tevreden met de nieuwe stallingen, blijkt uit ons onderzoek. Maar tegelijkertijd zien we ook dat het aanbod nog steeds tekortschiet’, zegt Wim Bot van de Fietsersbond.

Positieve boordeling

,,De vernieuwde stationsstallingen krijgen een positieve beoordeling door de gebruikers. Maar bij veel stations moet nog veel gebeuren. Er zijn veel mensen die niet met de fiets komen omdat ze bang zijn dat de fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Er moeten meer en ruimere rekken komen, waarin treinreizigers snel, gemakkelijk en veilig hun fiets kunnen parkeren. Investeren heeft de allerhoogste prioriteit." 

Niet alleen treinstations hinderlijk

Het gebrek aan stallingen bij bus-, tram-, en metrohaltes is reizigers ook een doorn in het oog.

100 miljoen voor maatregelen

Het nieuwe kabinet heeft eenmalig 100 miljoen euro uitgetrokken voor fietsmaatregelen. Het vorig kabinet heeft samen met provincies ook 80 miljoen uitgetrokken voor nieuwe fietsenstallingen. De stallingen op de grootste knelpunten moeten voor 2020 een stuk meer fietsen kunnen herbergen.

NS erkent probleem

De NS erkent dat er een tekort is. ,,We werken hier met verschillende partijen hard aan. Eerder dit jaar hebben ProRail en NS samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, VNG, IPO, Fietsersbond, FMN, ANWB en Rover een bestuursakkoord gesloten."

Urgent tekort parkeerplekken zo snel mogelijk opgelost

Daarin is afgesproken dat er bij de stations met het meest urgente tekort aan fietsparkeerplekken zo snel mogelijk extra parkeercapaciteit wordt gerealiseerd. Bij de stations in Groningen, Delft, Den Haag Centraal, Amsterdam, Ede-Wageningen, Eindhoven, Gouda, Tilburg, Zaandam en Zwolle komen in totaal meer dan 60.000 nieuwe stallingsplekken.

Uitbreiding in Utrecht

In Utrecht wordt de stalling, die nu al 6000 plekken heeft, de komende maanden uitgebreid met nog eens 1500 plaatsen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!