Kassa

Fietsende oudere vaker verkeersslachtoffer

09-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fietsen buiten 1127
Steeds vaker komen fietsende ouderen om bij een ongeluk. Het kenniscentrum CROW-Fietsberaad meldt dat zeven op de tien fietsdoden 60-plus is. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
Het aandeel fietsdoden is vooral gestegen bij 80-plussers. In 2019 viel 27 procent van de fietsdoden in die leeftijdscategorie, terwijl dit in 2000 nog 12 procent was. Het aandeel fietsdoden jonger dan 60 jaar nam in die periode juist af, namelijk ongeveer de helft in 2000 tot minder dan een derde (28 procent) in 2019.
Volgens CROW-Fietsberaad is de toename onder ouderen toe te wijzen aan het feit dat ouderen steeds meer fietsen.
De RAI Vereniging (Rijwiel en Automobiel Industrie) is niet alleen voor de bereikbaarheid, "maar ook voor de gezondheid, het milieu en een inclusieve samenleving" blij dat ouderen meer op de fiets zitten, zo zegt de vereniging in een reactie. Wel vindt ze dat wegens de toegenomen drukte, voor de veiligheid van ouderen geïnvesteerd moet worden in een "veilige fietsinfrastructuur, vrij van obstakels en met voldoende capaciteit". ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

harrybanjer2020
harrybanjer20209 nov. 2020 - 17:55

Ze moeten de fietspaden brede maken !!!

hans jansen
hans jansen9 nov. 2020 - 15:52

Als de ouderen nu eens max 20 gingen fietsen in plaats van 25 dan vallen er vanzelf minder ongelukken .hans jansen

aad piraat
aad piraat9 nov. 2020 - 13:27

In mijn ervaring als fietsende oudere loop ik het meeste risico op een ongeluk omdat niemand onder de zestig jaar zich nog aan de mij geleerde verkeersregels houd. Ouderen gaan er logischerwijs vanuit dat een ieder handelt zoals het in hun ogen hoort en dat lijd tot voor hen onlogische inschattingsfouten. De CROW, RAI , fietsersbond etc. zouden er goed aan doen iedere verkeersdeelnemer consequent en eenduidig voor te lichten en zorg te dragen voor handhaving van de regels ipv. de schuld maar al te makkelijk bij de ouderen zelf neer te leggen. Mogelijk kan die oudere dan ook weer eens gaan wandelen zonder van het trottoir gereden te worden door de fietsers aldaar bv. Derhalve geachte semie deskundigen steek de hand aub in de eigen zak.

kylie2005
kylie20059 nov. 2020 - 12:05

Dat het aantal fietsdoden stijgt bij de ouderen is natuurlijk een kwalijke zaak, maar hoevaak is de automobilist schuld, door zijn of haar onachtzaamheid cq geen voorrang verlenen? Wat zijn daar de cijfers van?

Cddaf4db
Cddaf4db9 nov. 2020 - 11:30

mijn advies: kijk om je heen, wees omgevingsbewust en steek je handen uit als je van rijrichting wisselt. Hoe vaak ik wel niet merk als ik zelf fiets, hoe andere fietsers (zowel ouderen als jongeren) niet opletten of zomaar van rijrichting veranderen... Hoe kan je daar nou rekening mee houden?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!