Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Fiets levert Utrecht 250 miljoen op'

17-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fietsen_930x520
De fiets levert Utrecht elk jaar 250 miljoen euro aan maatschappelijke baten op. Dat heeft het onderzoeksbureau Decisio met steun van de gemeente Utrecht becijferd in het Bruto Utrechts Fietsproduct (BUF). De baten bestaan uit geld dat de gemeente kwijt zou zijn aan zorg en maatregelen voor betere luchtkwaliteit en doorstroming in het verkeer, als alle fietsers de auto zouden nemen.
Minder geluidsoverlast
Fietsers zijn gezonder en productiever (baten: 44,1 miljoen) en fietskilometers dragen bij aan schonere lucht en minder geluidsoverlast (baten: 28,3 miljoen). Omdat er minder auto's rijden ontstaan minder opstoppingen, zodat voor automobilisten de reistijdvoorspelling betrouwbaarder wordt (baten: 172,2 miljoen). De gemeente spaart zich ten slotte 5 miljoen euro uit doordat er minder in het openbaar vervoer hoeft te worden gestoken.
Verkeersinfarct
Decisio tekent aan dat het BUF ,,een hypothetisch scenario schetst van maatschappelijke kosten als er helemaal niet meer gefietst wordt". Utrecht zou in dat geval te maken krijgen met een ,,continu verkeersinfarct". ANP

Meer over:

fiets, geld, millieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!