Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Feta of witte kaas: weet jij wat de verschillen zijn?

04-06-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14915 keer bekeken
  •  
feta 1280

Zoek je een heerlijke Griekse toevoeging in je salade? Of kaas voor door je pasta? Dan is feta heel geschikt. In het zuivelschap ligt vaak nog een andere, vergelijkbare kaas: witte kaas. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? En kun je de ene kaas zomaar vervangen door de ander? Kassa zoekt het voor je uit.

Vroeger was alles feta

Ooit mocht alle witte kaas de naam ‘feta’ dragen, of die nou uit Griekenland, Turkije of Denemarken kwam. Daar was het land van oorsprong Griekenland het niet mee eens, en in 2002 kreeg witte kaas uit Griekenland een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dit keurmerk beschermt streekproducten tegen namaak. Voorbeelden van Nederlandse producten met een BOB zijn: de aardappel Opperdoezer Ronde en de kaas Noord-Hollandse Gouda.

Sinds feta een BOB-status kreeg, gelden er strenge regels voor welk wit blok kaas zich feta mag noemen en welke niet. In de supermarkt worden kazen die niet aan deze eisen voldoen vaak simpelweg verkocht als ‘witte kaas’ of ‘saladekaas’.

Keiharde voorwaarden aan echte feta

Het grootste verschil tussen deze kazen zit ‘m in de melk die wordt gebruikt. Échte feta is gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met maximaal 30% geitenmelk. ‘Witte kaas’ wordt daarentegen doorgaans gemaakt van koemelk.

Er worden daarnaast nog allerlei andere eisen aan feta gesteld vanuit de Griekse wet. Zo mogen feta-producenten gepasteuriseerde of niet-gepasteuriseerde melk gebruiken, maar is het toevoegen van kleurstoffen of conserveermiddelen absoluut verboden.

Verder moet de kaas 60 dagen rijpen en mag er niet meer dan 56 procent vocht in zitten. Ook moet de melk afkomstig zijn van dieren die op een traditionele manier worden gehouden en lokaal voer eten, zonder vee-industrie dus.

Ook verschil in smaak?

Wanneer je blokjes witte kaas door je salade mengt, zullen veel mensen het verschil met echte feta nauwelijks proeven. Toch zal de fijnproever enkele verschillen opvallen.

Zo is witte kaas vaak wat zouter, kruimeliger en scherper dan echte feta. Feta is vaak romiger en subtieler van smaak.

Wat is gezonder?

Voor de gezondheid lijkt het niet heel veel uit te maken welke kaas je kiest. Het verschil in calorieën is klein en witte kaas en feta bevatten ongeveer evenveel zout. Zo is het grootste verschil in calorieën dat op de site van de Albert Heijn te vinden is 23 calorieën per 100 gram. Feta bevat wel vaak iets meer vet, echte feta moet namelijk minstens 43+ zijn, maar ook dit verschil is miniem.

Er zijn prijsverschillen tussen feta en witte kaas

Feta is wel vaak wat duurder dan de ‘neppe’ variant.  Zo kun je op de website van Jumbo witte kaas vinden voor 7,55 per kilo maar kost de goedkoopste feta je 11,95 per kilo.

Bij Dirk is dit verschil nog groter, je kunt daar witte kaas vinden voor 7,45 per kilo, terwijl de goedkoopste feta je 18,33 per kilo kost. Het verschil in prijs komt deels doordat schapenmelk over het algemeen iets duurder is dan koemelk, omdat een schaap minder melk produceert dan een koe.

Ook maakt de strikte regelgeving het produceren van feta duurder. Daarnaast betaal je vaak simpelweg meer voor de naam en het imago van feta.

Bron: Kaas.nl, de Volkskrant, Keuringsdienst van waarde, wetenschap.nu, Margriet, Dirk, Jumbo, Albert Heijn

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor