Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Festivalganger beter informeren over drugs'

15-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
drugs_10.jpg
Het kabinet moet, nu het festivalseizoen is losgebarsten, meer werk maken van voorlichting over drugsgebruik. Dat vinden D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen. Vooral voorlichting aan buitenlandse toeristen schiet tekort, aldus het tweetal.
Festivalland
,,Nederland doet het goed als festivalland. Drugsgebruik onder festivalbezoekers komt voor en daarom is het van belang om de gezondheidsrisico's voor iedereen zo beperkt mogelijk te houden. Goede voorlichting, vooral ook richting het groeiend aantal buitenlandse festivalbezoekers, is daarom van groot belang. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft hier nog een slag te maken", zegt Bergkamp.
Voorlichting
Buitenlandse toeristen zijn niet altijd even goed op de hoogte van de risico's van ,,recreatief'' drugsgebruik, zeggen de twee. ,,Vanwege het vaak grote taboe in eigen land durven ze soms niet naar voorlichtingsstands te gaan en zijn ze zelfs terughoudend om een EHBO post te bezoeken als ze onwel worden. De voorlichting die er is richt zich met name op de Nederlandse festivalbezoekers. Dat is helaas niet voldoende."
Juridische gevolgen
Ook de voorlichting over de gevolgen van het meesmokkelen van bijvoorbeeld een paar xtc-pillen moet beter. Vorig jaar konden festivalbezoekers kiezen: of direct een boete betalen of op een later moment voorkomen. Met de boete zit je echter ook meteen aan een strafblad. ,,Ze werden niet voorgelicht over hun keuze. Dat moet dit jaar beter, zodat iedereen duidelijk de juridische gevolgen van hun keuze overziet", aldus Berndsen. ANP

Meer over:

drugs, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!