Kassa

Ferroli probeerde NVWA om de tuin te leiden met zogenaamd veilige cv-ketel

  •  
08-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
ketels agpo ferroli
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor oververhitting bij cv-ketels van het merk AGPO Ferroli. Bij ketels die zijn gekoppeld aan de warmte-terugwin-unit (WTW) Optifor kan dat zelfs leiden tot brand. Het NVWA-onderzoek naar de veiligheid van deze ketels werd gestart naar aanleiding van duizenden gevallen van smeltschade en diverse woningbranden waaraan Kassa aandacht besteedde.
Uit dit onderzoek blijkt dat op basis van de huidige veiligheidsvoorschriften deze ketel nooit op de markt had mogen komen. Het gaat om ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux, geproduceerd in de periode 1997-2008. Er hangen naar schatting nog circa 150.000 van deze apparaten in Nederland.

NVWA: Agpo Ferroli moet eigenaren ketels waarschuwen

Agpo Ferroli moet van de NVWA alle eigenaren waarschuwen om op tijd onderhoud te laten uitvoeren. Het bedrijf moet bij alle ketels een voorziening aanbrengen die ervoor zorgt dat de ketel uitgaat als die te heet wordt. Wanneer deze voorziening beschikbaar is, is nog niet bekend.

Deskundigen: maatregelen gaan niet ver genoeg

Volgens veiligheidsdeskundigen emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale en technisch onderzoeker Peter Coppes van C+B advies die Kassa heeft geraadpleegd, gaan deze maatregelen niet ver genoeg. Zij pleiten ervoor alle ketels zo snel mogelijk te vervangen en het apparaat tijdens het slapen en verlaten van de woning uit te schakelen. Ook zonder WTW-unit zijn de ketels volgens Coppes en Ale brandgevaarlijk. Zo liet Kassa in eerdere uitzendingen twee woningbranden zien in Zoetermeer en Barendrecht die waren ontstaan door ketels zonder WTW-unit. Het grootste onderhoudsbedrijf Breman stelt eveneens: ‘De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen’. Breman vervangt deze ketels daarom al jaren preventief.

Ferroli trachtte NVWA om de tuin te leiden met proefopstelling

Uit het onderzoek van de NVWA blijkt verder dat Ferroli de toezichthouder om de tuin heeft geprobeerd te leiden met een proefopstelling waaruit zou moeten blijken dat ook niet goed onderhouden ketels in combinatie met WTW veilig zijn. De toezichthouder ontdekte echter dat alle brandbare materialen uit het apparaat verwijderd waren en dat de ketel wel degelijk in de brand kon vliegen.

Onderzoek naar veiligheidsvoorzieningen

De NVWA start naar aanleiding van deze problemen een onderzoek naar de veiligheidsvoorzieningen die leveranciers van cv-ketels aanbrengen. Daarbij zal in het bijzonder worden bekeken of en hoe zij klachten, meldingen en incidenten onderzoeken en welke acties zij daarop ondernemen. Kassa toonde eerder aan dat Agpo Ferroli diverse calamiteiten waarover bewoners aan de bel trokken, waaronder woningbranden, niet heeft doorgegeven aan de NVWA. Onderhoudsmonteurs vertelden Kassa eveneens dat calamiteiten die ze bij Ferroli melden, nooit bij de NVWA terecht zijn gekomen.
Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Daniël Koerhuis (VVD) dringen er bij minister Bruins (Medische Zorg en Sport) op aan om alle ketels zo snel mogelijk te vervangen.
Iedereen met een dergelijke ketel kan volgens de NVWA het beste contact opnemen met de monteur.
Zaterdagavond zal Kassa uitgebreid aandacht besteden aan deze probleemketels en de conclusies van de NVWA, om 19.05 uur op NPO1.

Lees hieronder het persbericht van Ferroli

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Jean Festraets.
Jean Festraets.20 okt. 2019 - 16:13

Beste,Europa beschermt de consumenten NIET  want zij  laten de huurprijzen stijgen zonder ophouden van € 600,00 tot € 900,00 per maand EN geven geen opdracht door naar zijn Euro Landen om "WETTEN" te doen opmaken die deze vraagprijzen beperken in maximum prijzen om alzo de  consumenten beschermen t van onnodige uitgaven . Dit is ook zo voor producten die NIET in orde zijn en alzo niet nakomen  en doen wat zij beloven of doen schijnen: dat zij doen. Alzo, worden mensen met de minste inkomens: Euro's  bestolen via onnodige overbodige uitgaven voor zulke  zo juist vernoemde producten die niet doen wat zij zeggen en worden deze mensen arm, armer,dakloos; Jean.F.

Yvonnewagenaar
Yvonnewagenaar20 okt. 2019 - 8:29

woningstichting wonen breburg wil de ketel niet vervangen .hij hangt van ellende met tape aan elkaar verbruikt heel veel gas .sommige leidingen zijn al geoxideerd .ik durf hier bijna de verwarming niet aan te zetten met het gevolg dat we in de kou zitten .De woningbouw blijft zeggen dat de ketel nog niet aan vervanging toe is het bouwjaar is van 1998 .ik heb een onafhankelijke monteur laten komen en die bevestigd dat de ketel vervangen moet worden /Ook de firma feenstra bevestigd dit ,maar de woningbouw trekt zich hier niets van aan . Als ik weg ga zet ik de verwarming uit ook als we gaan slapen . de ketel word ook zeer warm en de ketel slaat pas aan als ik de thermostaat op 24 graden zet . mij lijkt dat dit niet normaal is wat kan ik hier nog meer mee doen .feenstra wil de ketel vervangen ,maar krijgt van de woningbouw geen toestemming en wij zitten hier in angst dat een keer de ketel klapt .Dat is door feenstra ook gezegd.levensgevaarlijk dus en wij wonen in een appartementencomplex voornamelijk met ouderen mensen . Bij heel veel mensen hangt nog een agpo ketel en ook die hebben de woningbouw erop aan gedrongen voor vervanging ,omdat die met hetzelfde probleem zitten . ik krijg als antwoord van de woningbouw dat hij over 2 jaar word vervangen .Hij is nog niet over de termijn heen .De ketel is 21 jaar oud .

fedja
fedja9 okt. 2019 - 16:33

Ik snap no steeds niet dat er woningstichtingen zijn die deze ketel niet willen vervangen. Mijn woningstichting had in eerste instantie ook een AGPO geinstalleerd, maar toen men over deze problemen hoorde zijn deze ketels vervangen door een Nefit-ketel.

piet limburg
piet limburg9 okt. 2019 - 14:28

Woningstichting wil de ketel niet vervangen.Wel oplappen.

honda98
honda989 okt. 2019 - 13:55

ietaliaanse troep mooi van buiten rot van binnen

1 Reactie
Peter08
Peter089 okt. 2019 - 14:32

net zoals de Fyra treinen... ook Italiaanse maffia fabricaat 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!