Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Ferroli probeerde NVWA om de tuin te leiden met zogenaamd veilige cv-ketel

8 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
ketels agpo ferroli
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor oververhitting bij cv-ketels van het merk AGPO Ferroli. Bij ketels die zijn gekoppeld aan de warmte-terugwin-unit (WTW) Optifor kan dat zelfs leiden tot brand. Het NVWA-onderzoek naar de veiligheid van deze ketels werd gestart naar aanleiding van duizenden gevallen van smeltschade en diverse woningbranden waaraan Kassa aandacht besteedde.
Uit dit onderzoek blijkt dat op basis van de huidige veiligheidsvoorschriften deze ketel nooit op de markt had mogen komen. Het gaat om ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux, geproduceerd in de periode 1997-2008. Er hangen naar schatting nog circa 150.000 van deze apparaten in Nederland.

NVWA: Agpo Ferroli moet eigenaren ketels waarschuwen

Agpo Ferroli moet van de NVWA alle eigenaren waarschuwen om op tijd onderhoud te laten uitvoeren. Het bedrijf moet bij alle ketels een voorziening aanbrengen die ervoor zorgt dat de ketel uitgaat als die te heet wordt. Wanneer deze voorziening beschikbaar is, is nog niet bekend.

Deskundigen: maatregelen gaan niet ver genoeg

Volgens veiligheidsdeskundigen emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale en technisch onderzoeker Peter Coppes van C+B advies die Kassa heeft geraadpleegd, gaan deze maatregelen niet ver genoeg. Zij pleiten ervoor alle ketels zo snel mogelijk te vervangen en het apparaat tijdens het slapen en verlaten van de woning uit te schakelen. Ook zonder WTW-unit zijn de ketels volgens Coppes en Ale brandgevaarlijk. Zo liet Kassa in eerdere uitzendingen twee woningbranden zien in Zoetermeer en Barendrecht die waren ontstaan door ketels zonder WTW-unit. Het grootste onderhoudsbedrijf Breman stelt eveneens: ‘De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen’. Breman vervangt deze ketels daarom al jaren preventief.

Ferroli trachtte NVWA om de tuin te leiden met proefopstelling

Uit het onderzoek van de NVWA blijkt verder dat Ferroli de toezichthouder om de tuin heeft geprobeerd te leiden met een proefopstelling waaruit zou moeten blijken dat ook niet goed onderhouden ketels in combinatie met WTW veilig zijn. De toezichthouder ontdekte echter dat alle brandbare materialen uit het apparaat verwijderd waren en dat de ketel wel degelijk in de brand kon vliegen.

Onderzoek naar veiligheidsvoorzieningen

De NVWA start naar aanleiding van deze problemen een onderzoek naar de veiligheidsvoorzieningen die leveranciers van cv-ketels aanbrengen. Daarbij zal in het bijzonder worden bekeken of en hoe zij klachten, meldingen en incidenten onderzoeken en welke acties zij daarop ondernemen. Kassa toonde eerder aan dat Agpo Ferroli diverse calamiteiten waarover bewoners aan de bel trokken, waaronder woningbranden, niet heeft doorgegeven aan de NVWA. Onderhoudsmonteurs vertelden Kassa eveneens dat calamiteiten die ze bij Ferroli melden, nooit bij de NVWA terecht zijn gekomen.
Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Daniël Koerhuis (VVD) dringen er bij minister Bruins (Medische Zorg en Sport) op aan om alle ketels zo snel mogelijk te vervangen.
Iedereen met een dergelijke ketel kan volgens de NVWA het beste contact opnemen met de monteur.
Zaterdagavond zal Kassa uitgebreid aandacht besteden aan deze probleemketels en de conclusies van de NVWA, om 19.05 uur op NPO1.

Lees hieronder het persbericht van Ferroli

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!