Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Feitjes en meer over oorsmeer

25-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10238 keer bekeken
  •  
Oor
Talg, huidschilfers, haartjes en eiwitten. Dit bij elkaar vormt oorsmeer. Doorgaans een smeuïg geel goedje, soms plakkerig bruin en af en toe hard, donker en korrelig. In dit artikel hebben we het over de functie van oorsmeer, hoe je je oren het beste schoon krijgt en geven we interessante feitjes over oorsmeer die je móet weten!
Hoewel oorsmeer niet zo smakelijk is, heeft het wel een aantal belangrijke functies. Oorsmeer beschermt je oor tegen vocht, ziekmakende bacteriën en schimmels en zorgt er daarnaast voor dat er geen vuil, stof of insecten in het oor terechtkomt. Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf van te veel oorsmeer. Maar soms ontstaan er problemen, vanwege ouder worden, terugduwen van oorsmeer (door bijvoorbeeld oordopjes), overmatige haargroei in de gehoorgang of een afwijkende bouw van de gehoorgang.

Oorsmeer verwijderen

De huid van de gehoorgang wordt langzaam vernieuwd richting de uitgang van je oor, waardoor oorsmeer afgevoerd wordt. Door kauwen, gapen en praten wordt oorsmeer ook naar de uitgang geduwd. Oorsmeer kun je zelf verwijderen, maar het advies daarbij is om alleen oorsmeer weg te halen dat je kunt zien. Je kunt het beste een wattenstaafje gebruiken, maar die mag je niet te ver in je oor stoppen. Doe je dat wel, dan heb je kans dat je het oorsmeer juist dieper naar binnen drukt.
Je kunt verder baby-, sla- of olijfolie gebruiken om oorsmeer dunner te maken, zodat de natuurlijke afvoer beter verloopt. Het voorkomt dus niet dat oorsmeer niet naar buiten loopt. Gebruik je een andere oorsmeeroplosser? Let dan goed op de conserveringsmiddelen die erin zitten. Die kunnen namelijk voor een allergische reactie zorgen in het oor. Artsen adviseren dan ook om geen oorsmeeroplosser te gebruiken.

Oor verstopt? Ga naar de huisarts

Hoor je iets minder? Dan kan het zijn dat er een propje oorsmeer vastzit. De huisarts of de doktersassistente kan dit propje eruit halen. Dat wordt gedaan door middel van lauw water dat in het oor gespoten wordt. Als het water vervolgens naar buiten komt, komt het oorsmeer mee. Vaak lukt dit in één keer, soms is het nodig om vaker achter elkaar uit te spuiten. Een paar dagen van tevoren wordt geadviseerd om druppels olijfolie in het oor te druppelen.

Feitjes

  • Afkomst achterhalen door middel van oorsmeer
Hoe de structuur en kleur van oorsmeer is, is veelal genetisch bepaald. Overal ter wereld is oorsmeer anders. Zo is het in Azië droger dan in West-Europa. Om iemand zijn of haar etnische afkomst te achterhalen, hoeven onderzoekers alleen naar oorsmeer te kijken!
  • Oorsmeer gebruiken als lippenbalsem
Tegenwoordig zouden we dit niet meer zo snel doen, maar tot in de negentiende eeuw was het heel gebruikelijk om oorsmeer als lippenbalsem te gebruiken. Smakelijk!
  • Niet doen: een oorkaars in je oor proppen
Volksstammen zweren erbij: een holle brandende oorkaars zou helpen om het oorsmeer eruit te trekken. Let op: volgens artsen werkt dit niet en is het zelfs gevaarlijk.
  • Oorsmeer kan kans op borstkanker voorspellen
Volgens Japanse onderzoekers kan oorsmeer helpen bij het voorspellen van borstkanker. Als je zacht, plakkerig oorsmeer hebt en stinkende oksels, dan kan dat te maken hebben met de activiteiten van een gen dat borstkanker veroorzaakt, namelijk ABCC11.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!