Kassa

Feitjes en meer over oorsmeer

  •  
25-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6354 keer bekeken
  •  
Oor
Talg, huidschilfers, haartjes en eiwitten. Dit bij elkaar vormt oorsmeer. Doorgaans een smeuïg geel goedje, soms plakkerig bruin en af en toe hard, donker en korrelig. In dit artikel hebben we het over de functie van oorsmeer, hoe je je oren het beste schoon krijgt en geven we interessante feitjes over oorsmeer die je móet weten!
Hoewel oorsmeer niet zo smakelijk is, heeft het wel een aantal belangrijke functies. Oorsmeer beschermt je oor tegen vocht, ziekmakende bacteriën en schimmels en zorgt er daarnaast voor dat er geen vuil, stof of insecten in het oor terechtkomt. Een gezonde gehoorgang reinigt zichzelf van te veel oorsmeer. Maar soms ontstaan er problemen, vanwege ouder worden, terugduwen van oorsmeer (door bijvoorbeeld oordopjes), overmatige haargroei in de gehoorgang of een afwijkende bouw van de gehoorgang.

Oorsmeer verwijderen

De huid van de gehoorgang wordt langzaam vernieuwd richting de uitgang van je oor, waardoor oorsmeer afgevoerd wordt. Door kauwen, gapen en praten wordt oorsmeer ook naar de uitgang geduwd. Oorsmeer kun je zelf verwijderen, maar het advies daarbij is om alleen oorsmeer weg te halen dat je kunt zien. Je kunt het beste een wattenstaafje gebruiken, maar die mag je niet te ver in je oor stoppen. Doe je dat wel, dan heb je kans dat je het oorsmeer juist dieper naar binnen drukt.
Je kunt verder baby-, sla- of olijfolie gebruiken om oorsmeer dunner te maken, zodat de natuurlijke afvoer beter verloopt. Het voorkomt dus niet dat oorsmeer niet naar buiten loopt. Gebruik je een andere oorsmeeroplosser? Let dan goed op de conserveringsmiddelen die erin zitten. Die kunnen namelijk voor een allergische reactie zorgen in het oor. Artsen adviseren dan ook om geen oorsmeeroplosser te gebruiken.

Oor verstopt? Ga naar de huisarts

Hoor je iets minder? Dan kan het zijn dat er een propje oorsmeer vastzit. De huisarts of de doktersassistente kan dit propje eruit halen. Dat wordt gedaan door middel van lauw water dat in het oor gespoten wordt. Als het water vervolgens naar buiten komt, komt het oorsmeer mee. Vaak lukt dit in één keer, soms is het nodig om vaker achter elkaar uit te spuiten. Een paar dagen van tevoren wordt geadviseerd om druppels olijfolie in het oor te druppelen.

Feitjes

  • Afkomst achterhalen door middel van oorsmeer
Hoe de structuur en kleur van oorsmeer is, is veelal genetisch bepaald. Overal ter wereld is oorsmeer anders. Zo is het in Azië droger dan in West-Europa. Om iemand zijn of haar etnische afkomst te achterhalen, hoeven onderzoekers alleen naar oorsmeer te kijken!
  • Oorsmeer gebruiken als lippenbalsem
Tegenwoordig zouden we dit niet meer zo snel doen, maar tot in de negentiende eeuw was het heel gebruikelijk om oorsmeer als lippenbalsem te gebruiken. Smakelijk!
  • Niet doen: een oorkaars in je oor proppen
Volksstammen zweren erbij: een holle brandende oorkaars zou helpen om het oorsmeer eruit te trekken. Let op: volgens artsen werkt dit niet en is het zelfs gevaarlijk.
  • Oorsmeer kan kans op borstkanker voorspellen
Volgens Japanse onderzoekers kan oorsmeer helpen bij het voorspellen van borstkanker. Als je zacht, plakkerig oorsmeer hebt en stinkende oksels, dan kan dat te maken hebben met de activiteiten van een gen dat borstkanker veroorzaakt, namelijk ABCC11.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

WimHoog
WimHoog30 nov. 2020 - 21:01

Ik behandel mijn oren altijd met waterstofperoxide 3%. Met een pipet in je oor druppelen en 10 minuten in laten werken. Je voelt het in je oor bruisen.

mario47
mario4730 nov. 2020 - 17:55

50 jaar geleden een speciaal oorsmeer vorkje gekocht,werkt nog steeds goed. Vorkje heeft de vorm van een dubbele ijzerdraad met aan het einde een oogje van 5mm en aan andere zijde een handgreepje

bueno de mosqueo
bueno de mosqueo 30 nov. 2020 - 13:41

Wattenstaafjes worden sterk afgeraden. Af en toe de douchekop er voor houden lijkt me afdoende.

Wirosta
Wirosta30 nov. 2020 - 12:44

Wij hebben nog steeds het geld van onze vliegticket niet ontvangen. Wij zouden per 1 mei vliegen naar Medan. Maar door corona moesten wij annuleren. Krijg wel steeds mailtjes dat men ermee bezig is , wanneer ik er om vraag. Geboekt bij vliegwinkel en Garuda is de mij. Welke instantie kan hier wat aan doen ?

2 Reacties
tenormin
tenormin30 nov. 2020 - 13:06

Het gaat hier over oorsmeer. Dus klagen over geld terug van een Vliegmaatschappij is op deze site al helemaal niet van toepassing.

dolfijnstraa18
dolfijnstraa181 dec. 2020 - 8:33

Misschien hebben ze bij Garuda ook te veel oorsmeer in hun oren.

januitgroningen
januitgroningen30 nov. 2020 - 11:29

Zelf, heb ik al sinds mijn geboorte een gaatje in mijn trommelvlies. In mijn jeugd veel bij de KNO-specialist gelopen. Ook voor militaire dienst daarvoor afgekeurd. De binnenkant van mijn oor werd dan ook zorgvuldig schoongemaakt, om een zgn lopend oor te voorkomen. Vooral in mijn jeugd ging dit gepaard met een hoge koorts en een grieperig gevoel. Naarmate je ouder wordt groei je eroverheen. Het oorsmeer werd er dan uitgezogen. Ook niet prettig. Doordat je evenwichtsorgaan er ook zit. Waardoor je alsnog 3 dagen van de kaart bent. Uiteindelijk heb ik ermee leren leven en de KNO arts vaarwel gezegd. Ter aanvulling; Een wattenstaafje mag je ook nooit draaien in het oor. Een veelgemaakte fout. Het oorsmeer verplaatst zich dan naar de zijkant. Maar maak een schraapbeweging. Alsof je het eruit lepelt.

audb
audb30 nov. 2020 - 11:27

Als je oor dicht zit dan een stuk of 3 druppels afwasmiddel in een kop lauwwarm water doen en goed door roeren. Dan met een pipet een paar druppels in je oor druppelen terwijl je aan je oorlel trekt. Dit even laten inwerken en dan met je vinger aan de onderzijde achter je oorlel zachtjes masseren of aan de zijde van je oorschelp. Je zult merken dat je een vettig geluid hoort wacht nu een paar seconden tot het is ingewerkt daarna je oor met een theelepeltje warm water uitspoelen zodat de sop uit de gehoorgang verdwenen is. Hierna een paar druppels baby olie er in en een watje zodat de olie er niet uitloopt. Bij ernstige verstoppingen die langer dan 7 dagen duren is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Wel is het verstandig om een paar dagen van te voren baby olie in je oren te druppelen dat vergemakkelijkt het verwijderen van de oorsmeer. Je hoeft geen dure merk baby olie te nemen iedere merk is in principe het zelfde alleen de geur die toegevoegd wordt is anders.

mick_jagger
mick_jagger30 nov. 2020 - 11:01

Bij het douchen de douchekop bij je oor houden. dat houdt je gehooringang schoon.

silver5
silver530 nov. 2020 - 10:54

Nooit oorsmeer laten verwijderen met water! Elke KNO arts zal het ""weg zuigen" voelt als een stofzuiger in je oren 😉 Maar nooit water dat verergert het alleen maar.

2 Reacties
pk49
pk4930 nov. 2020 - 12:58

de meeste huisartsen hebben apparaatjes waarbij water onder hoge druk in de gehoorgang wordt gespoten. En daarbij de oorsmeer uitgespoeld wordt. Is bij mij altijd suksesvol verlopen.

roug
roug30 nov. 2020 - 15:05

Ivm operatie mag ik mijn oren niet uit laten spuiten. Ieder half jaar naar het ziekenhuis om uit te spuiten. Kosten € 104 eigen risico per keer. Bij de huisarts is het gratis. Zoek nog een huisarts of gezondheidscentrum waar het gratis kan in de buurt van Groningen (1e lijns hulp)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!