Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Farmaceut verzesvoudigt prijs kankermedicijn'

9 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter zorg geld zorgverzekering medicijnen 930 520
Farmaceut Novartis heeft een in Nederland ontwikkeld medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker opgekocht en de prijs ervan bijna verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het medicijn hierdoor niet meer vergoeden, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Medicijn succesvol

Het gaat om het kankermedicijn lutetium-octreotaat, voor de behandeling van van bepaalde tumoren die kunnen opduiken in onder meer de maag, lever of alvleesklier. Het medicijn werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld in het Rotterdamse Erasmus MC. Het unieke medicijn bleek zo succesvol, dat ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht de behandelingen gingen aanbieden.
De ziekenhuizen maakten de behandeling voorheen zelf, voor ongeveer 4000 euro per infuus. Novartis vraagt nu zo’n 23.000 euro per infuus. Een kuur bestaat uit vier infusen. Volgens NTvG heeft het bedrijf via een overname het middel opgekocht en geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) als behandeling tegen een zeldzame ziekte. ANP

Meer over:

farmacie, medicijnen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Berenddevos
Berenddevos13 mrt 2019 - 13:15

Dat kan toch niet dus mensen moeten dan maar dood gaan

tienalf
tienalf12 jan 2019 - 14:56

Is maar een conclusie mogelijk: Inhalig tuig. Gespeend van elk sociaal fatsoen.

ankie westra
ankie westra12 jan 2019 - 12:16

zoveel mogelijk mensen contact op laten nemen met het bedrijf om hun onvrede te laten blijken!

gerard van tol
gerard van tol10 jan 2019 - 22:15

En weer wordt aangetoond wat voor soort gajes de club Rutte ondersteund. Een regering met een heel klein beetje ruggengraat zou nu meteen alle subsidie, die ze in de ontwikkeling van dit medicijn hebben gestort, terug eisen van de huidige eigenaar. En daarboven onmiddellijk het patent intrekken van alle medicijnen, die deze criminele organisatie onder haar hoede heeft, intrekken. Kunnen gewone fatsoenlijke bedrijven deze medicijnen fabriceren tegen normale prijzen.

kees lavrijsen
kees lavrijsen10 jan 2019 - 20:58

Wordt het geen tijd dat Den Haag zich daar mee gaat bemoeien of aast iemand daar op een goed/beter betaalde baan?

frederique_1
frederique_19 jan 2019 - 21:05

schamen zij zich niet? Tuurlijk niet als de farma maar kan graaien het is om te kotsen 

aadjepiraatje
aadjepiraatje9 jan 2019 - 20:44

Het is voor deze geldwolf niet te hopen dat hij of zijn familie ooit slachtoffer worden van deze verschrikkelijke ziekte en dat hij dan aangewezen is op een pil welke nog niet bestaat. Maar ja, voor hun is maar een spreekwoord van toepassing. De een zijn (bijna) dood, is goed voor mijn brood.

1 Reactie
kloske
kloske10 jan 2019 - 12:06

Nou van mij mag hij beslist een ziekte krijgen die niet te behandelen is of waarvoor nog geen medicijn bestaat hoor. Dat noem ik dan karma.

rietteke
rietteke9 jan 2019 - 18:23

Vaak in andere landen de medicijnen goedkoper. 

2 Reacties
harrybre
harrybre9 jan 2019 - 22:27

Hangt van de overheidssubsidies af resp. de afspraken, die gemaakt zijn. In China bijv,. kost de medische zorg weinig. Voor medicijnen geldt; copywright = right to copy. Verder wacht ik op echte bewijzen, ex subsidies en taxen. Tot nu toe weinig gezien, en al in heel wat landen geweest, binnen en buiten de EU.

JokeSk55
JokeSk559 jan 2019 - 23:52

Door de zorgverzekeraars en het regeringsbeleid van de afgelopen decennia is de prijspeil van de medicijnen in Nederland zo ongeveer de laagste in Europa geworden.Trouwens.... in de apotheek zul je veel medicijnen vinden die uit India en China komen omdat ze de medicijnen, zonder patent of verlopen patent met de zelfde medicatiestoffen, veel goedkoper kunnen maken. Dit is trouwens niet, aan de doosjes of bijsluiter te zien.

pmhstassen
pmhstassen9 jan 2019 - 18:16

Dus alleen de zeer rijken kunnen dit betalen,want de ziektekosten verzekeraars doen dit natuurlijk niet wegens Kosten - Baten.Ik meen eens een keertje gelezen te hebben dat er in het Amazone gebied een plantje in het wild groeit dat kanker geneest.Maar de overheid wil er niet op ingaan,volgens mij te goedkoop.Indianen hoor je nooit klagen ,hebben geen rotte kiezen enz . lang als de blanken maar uit de buurt blijven.

2 Reacties
harrybre
harrybre9 jan 2019 - 22:29

Ja, en ingestraald water van Jomanda gebruiken. Vraag maar aan Silvia Millekam.Ook eens gelezen over een stad van puur goud, El Dorado. Spanjaarden en Portugezen hebben er eeuwen naar gezocht.

JokeSk55
JokeSk559 jan 2019 - 23:55

Hier speelt een andere cultuur van voedingsstoffen, leefgewoonten e.d mee.   Is dus een heel slechte vergelijking.Gemiddeld worden ze daar ook lang niet zo oud als in Europa.

hayke50
hayke509 jan 2019 - 17:48

Waar het ook aan ligt, iedereen slaapt hier in Nederland. Lag de verantwoording  nu bv bij de regering, dan was het precies hetzelfde gebeurt.

harrybre
harrybre9 jan 2019 - 17:30

En daarom hoort de hele farma-reseach en ontwikkeling in overheidshanden, bijv. in die van onze Uni's en (academische) ziekenhuizen ( Europawijd). En JA, dat betekent ook (fors) meer budget voor die instituten. Nu moet men vaak uit financiële redenen deze ontwikkelingen verkopen, waardoor dus Nederland ( en de hele EU ) een enorme schade oploopt. Centenwijs, doch Euro-stupide ( vrij naar : penny wise, pound foolish )

jhogaarts
jhogaarts9 jan 2019 - 16:57

Ze zijn daar echt van de pot gerukt, stelletje geldwolven. Minister ga hier iets aan den want dit is echt onmenselijk.

tinus volkerts
tinus volkerts9 jan 2019 - 16:43

Ik vind het varkens.

vergeergr
vergeergr9 jan 2019 - 16:43

ja en de ziektekosten premie maar stijgen 

jan2809kan
jan2809kan9 jan 2019 - 16:39

Hebben de uitvinders van beide ziekenhuizen dan liggen slapen.Wie heeft wie voor de gek??????

aad van oldenbarneveld
aad van oldenbarneveld9 jan 2019 - 16:34

Ik heb er geen woorden voor,DUS!!!

Bartus
Bartus9 jan 2019 - 15:56

Wat is de meer waarde van het verlengen 2 of 3 maanden? Dood ga je toch dus leeft nu en niet door verlengen en beroerd sterven door de kuur.Mijn vrouw is ook door kanker gestorven ondanks de kuren. Ze had spijt dat ze de verlengen had genomen niets anders dan beroerd. Laat de dokters wijzer zijn wat niet gered kan worden, stop met de testen op verlengen. Het is alleen maar geld verdienen op leed

1 Reactie
inasmuch
inasmuch9 jan 2019 - 18:13

Moeilijk om voor een ander te bepalen, de meeste mensen hebben hoop, willen toch nog even langer.  Jij weet nu dat ze spijt had, maar de meeste mensen durven dat niet eens te zeggen.Dankjewel ( en je vrouw) voor je eerlijkheid!

snuffelbaard
snuffelbaard9 jan 2019 - 15:56

Wikipedia: Novartis is een Zwitsers bedrijf. Het produceert en verkoopt voornamelijk medicijnen. De hoofdzetel bevindt zich in Basel. Het bedrijf is in 1996 ontstaan door de fusie van Ciba-Geigy AG en Sandoz. In Nederland is het hoofdkantoor gevestigd in Arnhem. Medio 2019 verhuist dit kantoor naar Amsterdam. Hoe kunnen we dit bedrijf aanpakken? Wie zijn de 'mensen' achter Novartis?

1 Reactie
harrybre
harrybre9 jan 2019 - 17:34

De aandeelhouders, vaak: UW pensioenfonds, UW verzekeringsmij, UW bank ( beleggingsmij, spaarfonds enz), want allen moeten zo veel mogelijk rendement maken op de door u betaalde premies gezien uitkeringsverplichtingen. De tijd, dat die dikke sigaren rokende man in drie-delig pak in een bestuurskamertje de (mede) eigenaar was, ligt al een eeuw of zo achter ons ) 

e-esveldt@hotmail.com
e-esveldt@hotmail.com9 jan 2019 - 15:50

Novartis jullie moesten je dood schamen. Help de mensen verrijk je niet aan deze broodnodige hulp deze mensen willen ook graag langer leven.

guust flater
guust flater9 jan 2019 - 15:45

Volgens de agenda van de illimatie moet de mensheid gedecimeerd worden met 2/3 nu dan ga je toch de medicijnen en zorgstelsel en alles zo duur maken dat de goede burger die van niks weet de kind van de rekening is.Zo hebben die gasten nog veel meer plannen om ons het leven zuur temaken.Mensen in de schulden ,al die gelden voor goeden doelen die belanden allemaal in de zakken van die gasten via een omweg die wij niet zogauw kunnen traceren.Dus wij burgers zijn de pineut,rutte en Nellie Smit kroes en nog meer gasten van de regering zitten in de Bilderberg groep en die verzinnen ook de verschrikkelijkste dingen en daarom word maar eens wakker want we gaan nog veel meer betalen en er komt nog veel meer op ons neer.Die hele klimaat gewouwel is alleen maar om jullie zakken verder leeg tehalen en zodoende dingen door tevoeren waar we niet beter van worden.Je kan het via Google controleren van wat ik geschreven heb.Zoek het zelf maar op.

1 Reactie
harrybre
harrybre9 jan 2019 - 17:34

fantasie weer op hol geslagen ?

Bartus
Bartus9 jan 2019 - 15:44

Laat ze maar de cancer krijgen

liadegroof
liadegroof9 jan 2019 - 14:57

TE belachelijk voor woorden.....geldklopperij is dit !!!! gewoon zelf maken door verschillende ziekenhuizen a;s het kan is HET beste wat ze kunnen doen....wat een maatschappij leven we toch zeg !!!!!!! alleen omdat een Franse er goed over na heeft gedacht mag het ZO DUUR zijn......OHOHOH 

awbooy
awbooy9 jan 2019 - 14:55

Het is een schadde dat ze dat durven

inasmuch
inasmuch9 jan 2019 - 14:47

Dus een ton voor een behandeling. Ik geloof dat andere medicijnen tegen kanker ook heel duur zijn. Misbruik denk ik, iedereen wil wel zoiets als hij/zij kanker heeft! Wie weigert het? Verzekering betaalt. Verzekering.... dat zijn wij, alle mensen bij elkaar. Nadat we al gedokt hebben voor het kankerfonds. Of de bouw van Erasmus. Of wat dan ook; mensen betalen gewoon alles maar de wolven hebben de zeggenschap erover.

3 Reacties
gypsyjoy
gypsyjoy9 jan 2019 - 15:55

Het is klaarblijkelijk niet voor niks dat er tegenwoordig overal kankerverwekkende stoffen in zit. Kanker is helaas big business. Er wordt goud geld mee verdiend.....

harrybre
harrybre9 jan 2019 - 17:40

Vroeger ging je dood aan difterie, kinkhoest, pokken, tetanus, tbc, en nog veel meer bacterie- en virusziekten, die we met vaccinatiecampagnes haast uitgeroeid hebben, voordat kanker op kon treden. Terugkijkend, is mijn oma in 1918 ook aan kanker gestorven.

gypsyjoy
gypsyjoy9 jan 2019 - 18:30

we leven niet langer maar we sterven langer.

aad piraat
aad piraat9 jan 2019 - 14:44

Farmaceuten zijn naar mijn mening nazaten van ene dr.  Mengele en leden uit de familie Nooitgenoeg.

gypsyjoy
gypsyjoy9 jan 2019 - 13:52

zorgkosten zijn niet duur.Het systeem is woest duur.Weg met dit systeem en apotheken, maak aub weer zelf medicijnen. Heb de voor mij broodnodige vitamine D moeten weigeren vanwege de kosten. Medicijn kost 4,11 en overhandigen meer dan 6 euro.Ben dus 11 euro kwijt aan een vitamine waar geen alternatief voor is.Kan niet een extra sinaasappeltje eten bijvoorbeeld. Vittamine D zit in vette vis en buitenlucht, met name zon, maar ik eet al genoeg vette vis en zon kan ik niet bestellen. Zit 4x per dag buiten met de hond, dat is zo'n 2 uur per dag in de winter. Alweer een medicijn niet kunnen betalen terwijl ik een fortuin kwijt ben aan de verzekering,de eigen bijdrage en andere bijbetalingen. Marktwerking in de zorg zorgt hiervoor. Dus ook het kanker medicijn is hier aan onderhevig. De zorg wordt straks alleen nog toegankelijk voor de meer bemiddelde mens, terwijl we dezelfde premies betalen. SCHANDE!!

4 Reacties
Evjoja
Evjoja9 jan 2019 - 14:55

Heb hetzelfde. Wordt niet meer vergoed. Kruidvat vitamine D eigen merk. Regelmatig aanbiedingen 2e pot halve prijs. Zitten er 300 in.

gypsyjoy
gypsyjoy9 jan 2019 - 15:53

Dank je Evjoja.De huisarts heeft een "betere" soort dan het Kruidvat en zelfs deze slaan niet voldoende aan. Ik moet nu een boost, dat zijn een soort ampullen, geen idee of die vergoed worden. Ik denk het niet.De ene vitamine is de andere niet.Deze en vit.B12 of K zijn gewoon niet zelf "bij" te eten. Er zou onderscheid gemaakt moeten worden in het vergoedingen systeem.Jammer dat het uitsluitend over geld gaat en niet over mensen.Hier is duidelijk niet over nagedacht. De consequenties vh niet nemen zijn financieel gezien een stuk kostbaarder dan deze specifieke vitamines wel vergoeden. Dom dom.

harrybre
harrybre9 jan 2019 - 17:45

Zelf betaald 12 x € 110 + € 385 eigen risico = €1705,-, terwijl 6.75% via uw werkgever/uitkeringsinstantie is betaald ( zie Zvv) en de rest tot € 5700 p.p. uit de Grote Gemeentschappelijk Pot, ook wel 's Rijks schatkist, is betaald. En dan klagen over € 3,29 - 5,99 voor een potje ex Kruidvat.Als Hollanders niet meer klagen ( de dominees en pastoors zijn dan al lang opgehouden met vragen) loopt de wereld op een eind.

harrybre
harrybre9 jan 2019 - 23:19

Gebruikt u toevallig al heel lang een maagzuurremmer als Omeprazol ? 

pk49
pk499 jan 2019 - 13:47

geld verdienen is blijkbaar de enige motivatie van dit soort bedrijven. Het liefst over de ruggen van kankerpatienten die de medicijn hard nodig hebben.En van Rutte is weinig te verwachten, want zijn kabinet heeft dezelfde motieven. Geld aan de minder bedeelden verdienen.

1 Reactie
azegers
azegers9 jan 2019 - 14:13

Wordt tijd voor ** GELE HESJES !

nuisje
nuisje9 jan 2019 - 13:43

Gewoon zo door gaan en dan nog blijven beweren dat de kosten in de zorg te snel stijgen vreemd dat het zo uit de hand loopt en wat te denken van de salarissen van de bestuurder bij de verzekeraars in de zorg maar geen punt wij klagen maar doen er niets aan neem eens een voorbeeld aan de fransen gele hesjes die doen iets en er veranderd daar ook iets want met de heren praten heeft geen zin ze beloven van alles maar gaan er gewoon mee verder waar ze mee bezig zijn.  

karin_91396
karin_913969 jan 2019 - 13:42

Hier in Nederland, draait toch alles alleen nog maar om geld. Het Erasmus MC zal er ook wel lekker aan verdient hebben.

Rooie65
Rooie659 jan 2019 - 13:25

Aaaaasociaal!!!!! Wat een geldwolven.

Evjoja
Evjoja9 jan 2019 - 13:06

Inzamelingsacties via de kankerstichting, EMC ontwikkeld(uiteraard tegen betaling) en verkoopt het door tegen hoge winst. Geld voor goede doelen wordt gebruikt om geld te verdienen. Hoe krom is dit! en moreel verwerpelijk. Is hier misschien ook het EMC schuldig aan? Waarom stoppen met zelf produceren?

1 Reactie
costnix
costnix9 jan 2019 - 13:11

Novartis heeft ook nog de lef, dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen:https://www.novartis.nl/over-ons/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen

costnix
costnix9 jan 2019 - 13:02

De basisstof Lutetium is een zeer zeldzaam en moeilijk te zuiveren zeldzaam aardmetaal en, dat maakt het om te beginnen erg duur.https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lutetium

costnix
costnix9 jan 2019 - 12:53

Politici hebben na hun aftreden allemaal een of meerdere baantjes bij bedrijven, waar ze weinig tot niets doen voor veel geld.

elmarojo
elmarojo9 jan 2019 - 12:49

Ja mensen. Idd de straat op!!!! De enige manier. Misschien, heel misschien gaat de regering er dan wat aan doen!!!!!

dfacerpe48
dfacerpe489 jan 2019 - 12:48

Zo zie je maar. Het gaat deze bedrijven niet om de mensen, maar alleen om het geld.Erasmus, ga het gewoon weer zelf maken!!!

maffy1948
maffy19489 jan 2019 - 12:38

Hier een firma zoeken die het ok kan en wil maken Of heeft EMC Rotterdam ook zijn zakken eraan gevuld?

LeCorbeau
LeCorbeau9 jan 2019 - 12:35

Dit is werkelijk ziek, over de rug van zieke mensen je verrijken. Big Pharma  en co gaan letterlijk over lijken en wij maar betalen. Wanneer gaan we eindelijk eens de straat op en de macht opeisen?Ik den met St.Juttemis, allemaal hypotheek, baan,studerende kinderen, ....als je veel te verliezen hebt ben je vanzelf mak.

wijnboer
wijnboer9 jan 2019 - 12:34

Van onze belastingcenten iets ontwikkelen waarna er voor de burger nog meer belasting over de balk wordt geknikkerd. Hebben we nog wel zin in deze overheid die alleen verkeerboetes handhaaft. Ik zeg weg ermee.

anonimus
anonimus9 jan 2019 - 12:30

Werkelijk SCHANDALIG! Vermoedelijk een vriendje van Rutte!