Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Farmaceut verdrievoudigt prijs medicijn psychiatrische patiënten'

01-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter zorg geld zorgverzekering medicijnen 930 520
Vele duizenden patiënten met depressies en bipolaire stoornissen zijn vanaf vandaag gedwongen om een eigen bijdrage gaan betalen voor het medicijn Priadel, omdat fabrikant Essential Pharma de prijs heeft verdrievoudigd. Dat schrijft de Volkskrant.

Maximale bedrag 'onbetaalbaar'

Donderdag maakte de farmaceut bekend de prijs te verhogen van 4,76 euro naar 15,78 euro, het maximale bedrag dat de Wet geneesmiddelenprijzen toestaat. Hierdoor moeten patiënten een eigen bijdrage van 11 euro per maand betalen. Volgens Henk Mathijssen, voorzitter van de belangenvereniging voor mensen met een bipolaire stoornis PlusMinus, kan deze groep chronische patiënten ‘die als gevolg van hun ziekte op bijstandsniveau zitten’ dat vaak niet betalen.

'Bedrijf zoekt naar verlopen patenten'

Essential Pharma staat erom bekend te zoeken naar medicijnen waarvan het patent verlopen of bijna verlopen is en vervolgens verschillende aanbieders van die medicijnen op te kopen. Zo verschaffen ze zichzelf een monopoliepositie, waarna de prijzen worden opgeschroefd. Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt de prijsopdrijving in de Volkskrant ‘onacceptabel’ en ‘schandalig’.

Niet voor het eerst

Dat bedrijven misbruik maken van de medische nood van patiënten om woekerwinsten te maken is geen nieuw verschijnsel. In 2015 verhoogde de Amerikaanse hedgefonds manager Martin Shkreli de prijs van het medicijn Daraprim – een 62 jaar oud medicijn tegen parasitaire infecties, dat veelel gebruikt door mensen met kanker op hiv – van 13,50 naar 750 dollar per pil.
Bron: Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!