Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Failliete afvalbedrijven kostten ons miljoenen

12 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afval scheiden container 1127
Afvalbedrijven die failliet gaan leveren de samenleving een hoop kosten op. Lokale overheden en instanties, waaronder de Belastingdienst, waren er de afgelopen vijf jaar enkele tientallen miljoenen euro's aan kwijt. Dit had te maken met achterblijvende schulden en opruim- en schoonmaakkosten na faillissementen bij afvalbedrijven. Dat meldt Trouw na onderzoek van Platform Investico samen met De Groene Amsterdammer, EenVandaag en De Limburger.

Er gingen sinds 2015 tenminste 22 afvalbedrijven failliet. Veertien bedrijven lieten een kostenpost achter. Gemeenten en provincies waren hierdoor 15,9 miljoen euro kwijt en de Belastingdienst en het UWV bleven achter met ten minste 4,3 miljoen euro aan kosten. Met name in Limburg deed een bankroet van vier afvalbedrijven pijn. Hier bedroegen de totale kosten 9,7 miljoen euro.

Verzekeraars geven afvalverwerkingssector op

Inmiddels hebben verzekeraars de sector opgegeven, onder andere vanwege de grote brandrisico's bij afvalbedrijven. Dat concluderen de onderzoekers van Platform Investico. Slecht één verzekeraar, de nicheverzekeraar OOM, sluit nog nieuwe polissen af voor bedrijven in de afvalbranche volgens het Verbond van Verzekeraars.

Bron: Trouw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar