Kassa

Facebook verzamelde belgeschiedenis op Android telefoons

30-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Facebook logo 930x520
Facebook heeft jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van Android-gebruikers opgeslagen ook als hiervoor geen toestemming was verleend. Technologie website Tweakers geeft aan dat Facebook inmiddels niet meer bij de privacygevoelige informatie kan.

Archief opvragen

De privacykwestie kwam aan het licht toen een man uit Nieuw-Zeeland een archief had gedownload van de over hem verzamelde gegevens. Dit archief kan elke Facebook-gebruiker zelf opvragen. De man zag dat er ook allerlei gegevens over zijn belgeschiedenis waren verzameld.

Toegang tot contactpersonen

Facebook kon bij de gegevens als een persoon het bedrijf toegang had gegeven tot zijn of haar contactpersonen. Volgens Facebook was dit nodig zodat je gemakkelijker vrienden kon terugvinden op het sociale netwerk.

Niet meer mogelijk

Het verzamelen van de bel - en contactgegevens was enkel mogelijk op telefoons met een Android-versie voor 4.1 Jelly Bean. Deze versie is inmiddels niet meer toegankelijk.

Geschiedenis verwijderen van Facebook

Bij het installeren van de Android-app van Facebook Messenger vraagt het platform toegang tot je contactpersonen en je bel –en sms-geschiedenis. Volgens Facebook is dit nodig om je beter met mensen in contact te kunnen brengen. De synchronisatie met Messenger kun je op de volgende manier uitzetten:
messenger

Account verwijderen

Als je na alle ophef rondom Facebook liever je account permanent verwijderd, volg dan de volgende stappen:
Maak eerst een kopie van je geschiedenis.
1. Klik op het pijltje rechts bovenaan de pagina. In het menu klik je vervolgens op instellingen.
2. Klik linksboven op ‘algemeen’ vervolgens vind je onder algemene accountinstellingen onderaan de pagina de knop ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’.
3. Klik op de groene knop ‘mijn archief starten’.
4. Sla je archief op een veilige plaats op je computer op.
Account verwijderen
Facebook heeft liever niet dat je je account verwijdert. Daarom heeft het platform de mogelijkheid tot verwijderen goed verstopt. Gelukkig is het niet onmogelijk. Volg de volgende stappen om je account permanent te verwijderen.
1. Klik op het pijltje rechts bovenaan de pagina. In het menu klik je vervolgens op instellingen.
2. Scroll helemaal naar beneden en kies de optie ‘help’. Je komt nu in het hulpmenu van Facebook.
3. Open nu de optie ‘account beheren’ en kies vervolgens de laatste optie in het uitrolmenu ‘Je account deactiveren of verwijderen’.
4. Klik vervolgens op de optie ‘hoe kan ik mijn account permanent verwijderen?’
5. In de tekst is de button ‘neem je contact met ons op’ blauw weergegeven. Hier klik je op.
6. Klik op account verwijderen.
Bron: Tweakers / Kassa
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Romano88
Romano8830 mrt. 2018 - 12:29

Ik begrijp niet goed dat mensen hier verbaasd over zijn. Lezen mensen wel eens bv. de algemene voorwaarden of gebruikersvoorwaarden. Bv. sinds de overname van Whatsapp door FB heb ik direct gezegd: ik stap over naar Telegram. FB heeft bijv. in de voorwaarden staan;  "In 2014 zijn we onderdeel geworden van de Facebook-bedrijvengroep. Als onderdeel van de Facebook-bedrijvengroep ontvangt WhatsApp informatie van en deelt WhatsApp informatie met deze groep bedrijven. We kunnen de informatie die we van hen ontvangen en zij kunnen de informatie die wij met hen delen gebruiken om te helpen onze Diensten en hun aanbod te exploiteren, verlenen, verbeteren, begrijpen, aan te passen, ondersteunen en aan te prijzen. Dit omvat het helpen verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het begrijpen hoe onze Diensten of die van hun worden gebruikt, het beveiligen van systemen, en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen. Facebook en de andere bedrijven in de Facebook-bedrijvengroep kunnen ook informatie van ons gebruiken om uw ervaringen binnen hun diensten te verbeteren zoals door het doen van productsuggesties (bijvoorbeeld voor vrienden of connecties of interessante inhoud) en door het tonen van relevante aanbiedingen en advertenties. Uw WhatsApp-berichten worden echter niet op Facebook gedeeld waar anderen het kunnen zien. Facebook gebruikt uw WhatsApp-berichten uitsluitend ter ondersteuning van de exploitatie en verlening van onze Diensten." Bron: https://www.whatsapp.com/legal/?l=nl#privacy-policy-our-global-operations Oftewel, wat ik hier uit haal: de data van facebook word gebruikt om adverteerders (inkomsten FB) de mogelijkheid heeft om gericht op jou te kunnen adverteren met de informatie die je prijsgeeft. In de voorwaarden staat ook dat ze dit mogen delen met derden en samenwerkingspartijen (niet nader omschreven). Ik heb zelf informatie zeer beperkt wat ik geef aan FB. Zo heeft FB mijn telefoonnummer nooit gehad. FB zegt dat het nodig is om als mijn account gesloten zou worden, ik mij daarmee kan verifiëren. Aan de andere kant: wanneer je dit weggeeft bij FB, word deze data gekoppeld aan mensen die wel toegang geven tot hun contacten, mijn telefoonnummer word "gevonden" en ze hebben de cirkel weer rond. Ik heb ook nooit toestemming gegeven om mijn contacten en berichten te synchroniseren. Het heeft voor mij namelijk geen toegevoegde waarde dat FB hierover beschikt. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!