Kassa

Facebook slaat geluid van geüpload filmpje op

11-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Facebook logo 930x520
Facebook luistert zijn gebruikers niet af via de microfoon in hun smartphone, tablet, laptop of computer. Het is ,,een samenzweringstheorie'' dat Facebook opvangt wat er om iemand heen gebeurt, zei topman Mark Zuckerberg dinsdag in een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat. ,,Nee, dat doen we niet'', aldus Zuckerberg.

Geluid geüpload filmpje wordt bewaard

De geruchten dat Facebook omgevingsgeluid oppikt en aan de hand daarvan advertenties verkoopt, gaan al jaren rond. Wat volgens Zuckerberg wel gebeurt, is dat Facebook het geluid van een geüpload filmpje opslaat.

Facebook verwijderen

De aanhoudende kritiek op Facebook is ook terug te zien bij zoekmachine Google. De afgelopen dagen hebben veel Nederlanders gezocht op termen als 'Facebook verwijderen', 'delete Facebook', 'hoe verwijder ik Facebook' en 'Bye bye Facebook', naar een aangekondigde actie van tv-presentator Arjen Lubach.

Schandaal Cambridge Analytica

Het is niet bekend hoe vaak die zoektermen precies zijn ingevoerd, maar Google laat in zijn Trends-overzicht wel ontwikkelingen zien. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders het hele jaar al veel zoeken op 'Facebook verwijderen'. Half maart schoot het gebruik van die zoekopdracht echter omhoog. Toen kwamen de eerste berichten naar buiten dat Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers in handen had gekregen. En sinds afgelopen weekeinde wordt nog veel meer gezocht op 'Facebook verwijderen'. Toen begon ook het googelen naar de actie 'Bye bye Facebook'.
De zoekopdracht 'Facebook verwijderen' wordt vooral gebruikt in Groningen en Gelderland. In Utrecht en Noord-Holland wordt juist het meest gezocht op 'delete Facebook'. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!