Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Facebook moet netwerk doorlichten bij smaad'

04-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Facebook 930
Als een rechter Facebook verplicht een hatelijke boodschap te verwijderen, moet het ook zoeken naar identieke smaadberichten van andere gebruikers. Het sociale netwerk kan daarnaast worden verplicht vergelijkbare posts te zoeken bij degene die het oorspronkelijke bericht heeft geplaatst.
De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie concludeert dat in een zaak rond de Oostenrijkse politica Eva Glawischnig-Piesczek. Facebook had een beledigend bericht over haar na een rechterlijke uitspraak geblokkeerd in Oostenrijk. De hoogste rechter van het land vroeg daarna aan het EU-hof hoe ver de verplichting gaat om onwettige posts te verwijderen.

Blokkeren van kopieën

Het blokkeren van kopieën van het betreffende bericht door Facebook is wel te rechtvaardigen, aldus de advocaat-generaal. Maar volgens hem zou de verplichting om gelijksoortige smaadberichten van willekeurige gebruikers te verwijderen tot hoge kosten, censuur en aantasting van de vrijheid van meningsuiting kunnen leiden.

'Niet geregeld'

Of een smaadbericht ook wereldwijd moet worden verwijderd is niet geregeld in het Europese recht. Dat is in principe mogelijk, maar moet worden bekeken in het licht van het volkenrecht en internationaal privaatrecht, aldus de advocaat-generaal.
Het hof in Luxemburg neemt adviezen van de advocaat-generaal in veel gevallen over. ANP

Meer over:

facebook
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!