Kassa

Facebook koopt WhatsApp voor 16 miljard

20-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
whatsapp_08.jpg
Het Amerikaanse socialmediabedrijf Facebook koopt internetberichtendienst WhatsApp voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro). Dat heeft Facebook woensdag bekendgemaakt.
Alternatief voor sms
Facebook betaalt ongeveer 4 miljard dollar in contanten. De rest van de transactie wordt in aandelen Facebook betaald. WhatsApp is de afgelopen jaren in hoog tempo uitgegroeid tot het belangrijkste alternatief voor het verzenden van sms'jes. Wereldwijd wordt de dienst momenteel door ruim 450 miljoen mensen gebruikt voor het gratis via internet versturen van berichten, foto's en fimpjes.
Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg is het bedrijf met een miljoen nieuwe klanten per dag hard op weg naar een miljard gebruikers en zijn de diensten van WhatsApp ,,enorm waardevol''. Facebook, dat vorig jaar tevergeefs probeerde Whatsapp-concurrent Snapchat over te nemen, hoopt via de overname de mogelijkheden voor de gebruikers van zijn eigen populaire sociale netwerk uit te breiden.
Zelfstandig
Whatsapp blijft zelfstandig bestaan, naast de messengerdienst van Facebook zelf. Whatsapp-oprichter en topman Jan Koum neemt plaats in het bestuurd van Facebook. Als de deal succesvol wordt afgerond dan kunnen de oprichters van Whatsapp en de medewerkers van het bedrijf de komende 4 jaar in totaal voor nog eens 3 miljard dollar aan aandelen Facebook tegemoetzien. Als Facebook er niet in slaagt toestemming van toezichthouders te krijgen voor de overname dan moet het bedrijf WhatsApp alsnog 1 miljard dollar in contanten en 1 miljard dollar in aandelen betalen.
Instagram
WhatsApp is niet de eerste smartphonehit die Facebook overneemt. In 2012 kocht het ook al de foto-app Instagram voor 1 miljard dollar. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!