NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Facebook hangt megaclaim boven het hoofd

9 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Facebook privacy
Er dreigt een claim met miljarden aan schadevergoedingen in verband met het ongevraagd opslaan van biometrische gegevens voor Facebook.
Door een uitspraak van een federale beroepsrechter uit San Francisco kan het bedrijf een collectieve schadeclaim verwachten namens miljoenen gebruikers.

Gezichtsherkenningstechnologie

De zaak gaat terug tot 2011 en betreft gebruikers uit de staat Illinois, die door de gezichtsherkenningstechnologie van Facebook werden getagd op foto's. Deze gegevens werden verzameld in een door Facebook gecontroleerde database. De gebruikers stellen dat ze hiervoor nooit toestemming hebben gegeven.

Collectieve schadeprocedure

Facebook probeerde via de rechter een collectieve schadeprocedure te voorkomen, maar dit verzoek is nu afgewezen. In een soortgelijke zaak trok Google eind vorig jaar nog aan het langste eind.

Uitgebreide wetgeving in Illinois

Dat de zaak gebruikers uit Illinois betreft is overigens geen toeval. Illinois is één van de weinige Amerikaanse staten waar uitgebreide wetgeving bestaat over biometrische gegevens. De klagers beweren dat Facebook die wetten heeft overtreden en per foto tot duizenden dollars moet aftikken. Facebook is het daar niet mee eens en voert aan dat de gebruikers zich op elk moment voor de betreffende dienst konden afmelden.
Bron: ANP/BLOOMBERG

Meer over:

, , , , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!