Kassa

'Facebook en Google gevaar voor democratie'

26-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
facebook logo 930
Miljardair George Soros heeft in de marge van het World Economic Forum hard uitgehaald naar Facebook en Google. Volgens de gepensioneerde investeerder zijn de techgiganten een bedreiging voor de democratie in Westerse landen.

,,Bijna monopolisten''

Soros, die tegenwoordig actief is als filantroop, noemde de bedrijven ,,bijna monopolisten'' met een publieke functie. Om die reden zouden ze aan dezelfde strenge regelgeving moeten voldoen als openbare nutsbedrijven, zo blijkt uit een transcriptie van zijn toespraak in het Zwitserse Davos.

Gevoelige gegevens in gevaar

Soros stelde ook dat het voor de hand ligt dat de techreuzen op termijn in zee gaan met de Chinese overheid om hun diensten in China aan te kunnen bieden. Daarbij zouden ,,autoritaire staten" mogelijk toegang kunnen krijgen tot gevoelige gegevens.
Facebook en Google zouden zich bovendien gedragen als casino's. De bedrijven werken volgens Soros net als gokbedrijven moedwillig verslavingen in de hand om mensen te binden aan hun diensten.

Kritiek

Met name Facebook kreeg eerder al soortgelijke kritiek. Een voormalig manager en een investeerder uit de begindagen van het bedrijf beweerden eind vorig jaar dat bewust werd gekeken naar manieren om mensen verslaafd te krijgen. Dat zou gebeuren door allerlei ontwerptrucs die het vrijkomen van dopamine in de hersenen stimuleren. Daardoor krijgen gebruikers kortstondig een goed gevoel als ze bijvoorbeeld een like krijgen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

manwijf
manwijf27 jan. 2018 - 12:27

Afgezien of Soros gelijk heeft: waar bemoeit hij zich mee? Megarijke mensen als hij kunnen heel gevaarlijk zijn. Door het sponsoren van foute clubjes zoals hij nu ook al doet, regeren zij de wereld over de hoofden van afzonderlijke regeringen. Steeds vaker wordt hij ook in verband gebracht met de vluchtelingencrisis en het plan om Europa te omvolken. Geld regeert de wereld. Google maar eens op zijn naam. 

christin
christin27 jan. 2018 - 1:36

FB heb ik alleen om contact met vrienden of groep te hebben en soms delen we wat op gebied van foto, muziek, hobby enz. Verder niks

eltien wijngaard
eltien wijngaard26 jan. 2018 - 14:52

OEPS... Mij is gezegd dat dopamine bij mij niet werkt... heb ik even geluk. Ik heb niet zoveel met fb.. vinnut maar bemoeizuchtige betweters...Dus kom ik nooit in de gevarenzone. Moesten meer mensen doen..

1 Reactie
eltien wijngaard
eltien wijngaard26 jan. 2018 - 14:55

en likes vind ik al helemaal onzin-dom gedrag...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!