Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Fabrikant moet vrouwen compenseren voor onveilige implantaten'

09-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Borsten borstkanker
Bureau Clara Wichmann wil dat Allergan gaat betalen voor de schade die vrouwen hebben geleden door onveilige implantaten van het bedrijf. De vrouwenrechtenorganisatie roept vrouwen die de implantaten hebben of hebben gehad op zich te melden voor een collectieve gang naar de rechter.
Allergan maakt zogenoemde getextureerde borstimplantaten, genaamd Biocell. Deze zijn sinds 2018 niet meer te koop in Europa, omdat ze een zeldzame vorm van lymfeklierkanker zouden kunnen veroorzaken. Volgens Bureau Clara Wichmann hebben in Nederland meer dan 60.000 vrouwen tot en met 2018 de implantaten gekregen. Van 52 Nederlandse vrouwen met borstimplantaten is bekend dat ze de zeldzame vorm van lymfeklierkanker ontwikkelden, 70 procent van hen had de implantaten van Allergan.

'Allergen moet kosten betalen en zorgen voor compensatie'

"De gevolgen zijn verschrikkelijk voor vrouwen die hierdoor lymfeklierkanker kregen", zegt Marga van Amersfoort, voorzitter van Stichting SVS, dat onder meer klachten verzamelt van vrouwen met siliconen. De stichting steunt de oproep van Bureau Clara Wichmann. Van Amersfoort wijst erop dat ook de andere vrouwen die de implantaten hebben in onzekerheid zitten.
Er komen volgens de organisaties hoge kosten kijken bij het verwijderen van implantaten en het reconstrueren van borsten en vrouwen draaien daar nu grotendeels zelf voor op. Ze willen dat Allergan betaalt voor deze kosten, maar de organisaties eisen ook "financiële compensatie voor de pijn, leed en angst die hieruit voortkomen". ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!