Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Fabels over voeding
04-01-2010
•
leestijd 3 minuten
•
170 keer bekeken
•
Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de VU in Amsterdam schreef het boek Wat is nu gezond? Daarin staan alle fabels en feiten over voeding. Hij zegt bijvoorbeeld dat slechte voeding niet bestaat. “Teveel eten en alcohol is slecht voor je. En ook kaas is niet goed. Daar zit veel verzadigd vet in. Eigenlijk is al het eten wat je lekker vindt slecht voor je.
Daar eet je teveel van en dan word je dik. Of je moet verslaafd zijn aan kraanwater!”
Fabel 1: het ontbijt overslaan
Volgens Katan zijn er nog een aantal hardnekkige fabels over voeding. “Het nut van ontbijten is overdreven. Als je niet ontbijt en je gaat je op je werk volstoppen met gevulde koeken, ben je niet goed bezig. Maar als je om 8.00 uur geen hap door je strot krijgt, kun je beter je boterhammen meenemen en om 10.00 uur een boterhammetje eten. En je hoeft ook niet te eten om je verbranding op gang te brengen. Je verbranding werkt 24 uur per dag en stopt pas als je dood gaat!”
Fabel 2: na 21.00 uur niet meer eten
Ook gaan er verhalen dat je ’s avonds na 21.00 uur niet meer mag eten, omdat je dat niet meer verbrandt. En dat die calorieën meteen worden omgezet in vet. “Onzin”, zegt Katan. “Het maakt niet uit op welk tijdstip je eet. Het gaat om de hoeveelheid calorieën verdeeld over de hele dag. Als je om 18.00 uur een flinke maaltijd neemt en je gaat om 22.00 uur chips en bitterballen eten, dan wordt je dik. Als je pas om 22.00 uur gaat dineren, zoals in Spanje gebruikelijk is, kun je met een volle buik naar bed. Je wordt dan niet dikker, mits je niet voor die tijd voor de tv gaat zitten snoepen.”
Fabel 3: beter om drie keer per dag te eten
Er is volgens Katan ook weinig verschil of je nu drie keer per dag eet of zes kleine maaltijden. De hoogleraar voedingsleer zegt: “Het gaat om het aantal calorieën dat je per dag naar binnen werkt. En of je dat nu in drie of zes maaltijden doet, maakt niet uit. Het probleem is dat we drie maaltijden per dag eten en dan nog een heleboel tussendoortjes. Maar het maakt niet uit als je om 12.00 uur één boterham eet en om 14.00 uur de tweede. Je moet niet eerst flink lunchen en daarna bij de thee aan de koeken gaan. Die extra calorieën zetten aan. Een voorbeeld: als je dagelijks een extra blikje bier en een zakje chips eet, is dat over 5 jaar een extra gewicht van 17 kilo!
Kies een eetpatroon dat bij je past
Volgens Katan is het belangrijk dat je een eetpatroon vindt dat bij je past. “Je kunt je niet alles ontzeggen, want dat houdt geen mens vol. Hoe fanatieker je een dieet volgt, des te meer val je af. Je valt van elk dieet af, als je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt.” En hij benadrukt: “Een goed dieet is levenslang en je moet ook alle vitamines en mineralen binnen krijgen. Ik vind het Atkins-dieet niet gezond, omdat het teveel verzadigd vet bevat en dat is slecht voor hart en bloedvaten.” Diëtiste Léontine van Meggelen vult hem aan. “Modifast kun je maximaal een half jaar volgen. Sonja Bakker mag je ook niet structureel volhouden. Dan krijg je tekorten aan vitamine en mineralen als je het lang doet. En bij het Prodimed-dieet van Body Invest moet je ook leren gezond te eten. Dat zit in hun 5 fasen programma. Alleen een dieet van een diëtist en de Weight Watchers kun je je leven lang volhouden.”