Kassa

'Extreem weer hindert aardappeloogst'

12-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aardappel 930x520
Het natte voorjaar en de warme nazomer is slecht nieuws voor veel aardappelboeren in Nederland, België en Noord-Frankrijk. Afgaand op proefrooiingen is dit jaar geen sprake van een grote oogst meldt de Vereniging Telers Akkerbouw (VTA). Voor een groot aantal boerenbedrijven dreigt als gevolg van de weersextremen zelfs einde oefening.
Hoge prijzen
De prijzen voor aardappelen liggen volgens VTA nu al 30 tot 40 procent boven het ,,normale" niveau . Slechts een kleine groep telers zal volgens verenging echter profiteren van de hoge prijzen. Veel boeren telen op contractbasis, waarmee aardappelen op voorhand voor een vaste prijs worden verkocht. Doordat oogsten veel lager uitvallen kunnen boeren vaak minder leveren dan afgesproken.
Niet veel merken
Waar de oogst in Noordwest-Europa fors lager zal uitvallen, is er in Oost-Europa overigens wel sprake van een goed aardappeljaar. Daarmee blijft de Europese aardappeloogst op niveau en zal de consument waarschijnlijk niet veel merken van de slechte oogste, meent de VTA. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

engelinde
engelinde12 sep. 2016 - 20:37

Zulke opmerkingen over de aardappeloogst zijn er steeds weer. Daar wil men mee zeggen,dat het het een argument  is om de aardappelen en de friet prijs weer omhoog te drijven.Als het een goede oogst is,dan zakt de prijs van frites  ook niet!!!!Dan te weten dat de aardappel teler nog steeds voor zijn aardappelen een prijs krijgt als voor 50 jaar terug ,Zijn onkosten eraan, krijgt hij niet eens terug..,denk daar maar eens aan.De tussenhandelaren maken de prijs,maar niet de teler!

loritta
loritta12 sep. 2016 - 15:20

Er zijn altijd mensen die wat te mopperen moeten hebben, anders kunnen zij niet prettig leven, denk ik.

Lomito
Lomito12 sep. 2016 - 15:01

Extreem weer of plaatselijk hevige regenbuien... ik heb weinig gemerkt van extreem weer afgelopen voorjaar en zomer, er is wel regen gevallen en soms ook een stevige bui maar extreem is overdreven. Wat ik wel extreem vind is de aandacht die gegeven wordt aan weersomstandigheden waarbij de berichtgeving extreem vaak een alarmistische ondertoon heeft alsof het klimaat helemaal van slag is en de mens ten onder dreigt te gaan aan een veranderend klimaat. Afgelopen lente en zomer zijn eigenlijk heel normale seizoenen geweest met zeer afwisselende weersomstandigheden zoals we dat al vele eeuwen hebben. Hoewel de KNMI haar uiterste best heeft gedaan om er een hittegolf uit te persen is zelfs dat niet gelukt, ook voor deze week heeft de KNMI al weer zitten zinspelen op een hittegolf met maxima boven de 30°C maar ook deze keer is het in Den Bilt niet warmer dan 27,6°C en in heel Nederland niet warmer dan 29,1°C. Weer geen hittegolf, zelfs geen regionale hittegolf, het sneue halfbroertje van de formele hittegolf. Enkele aardappelboeren hebben pech gehad dit jaar, volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!