Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Extraatje voor ouders met lagere inkomens

26-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5euros_35.jpg
Ouders met lagere inkomens kunnen volgend jaar een extraatje tegemoetzien. Het kindgebonden budget gaat dan waarschijnlijk omhoog. Dat is volgens ingewijden afgesproken in het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Lastenverlichting
Het extraatje wordt betaald uit het half miljard extra voor lastenverlichting dat de partijen zijn overeengekomen voor de lagere en middeninkomens. Het geld wordt verder gebruikt voor een verlaging van de eerste belastingschijf. Naast het half miljard voor de lagere inkomens komt er een lastenverlichting van een half miljard voor de hogere inkomens. Dat was al eerder besloten.
Extra geld
Woensdag wordt het begrotingsoverleg voortgezet, met de bedoeling het dan af te ronden. Dan wordt nog gekeken of het extra geld voor defensie dat de partijen willen uittrekken anders verdeeld kan worden. Volgend jaar zou er 50 miljoen meer komen voor defensie, in 2016 150 miljoen en in 2017 100 miljoen. Maar vooral de SGP wil dat er volgend jaar al 100 miljoen extra wordt uitgetrokken. Mogelijk gebeurt dat, maar dat zal dan wel betekenen dat het extra budget in 2016 wat lager uitvalt.
Koopkrachtverlies
Door de lastenverlichting die de partijen willen, zullen de meeste huishoudens er ietsje op vooruit gaan. Er zijn ook groepen die niet profiteren, zoals gepensioneerden en eenverdieners met kinderen en een modaal inkomen. Bij de laatste groep zou het koopkrachtverlies zelfs boven de 1 procent uitkomen.
Evenwichtig beeld
Maar het is niet de verwachting dat de gemaakte afspraken over de koopkrachtverdeling woensdag nog worden opengebroken. Bronnen spreken van een ,,evenwichtig beeld''.
ANP

Meer over:

extra, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!