Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Extra service-abonnement bij hypotheek vaak misleidend

26-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
Hypotheek 1127

Veel hypotheekadviseurs verkopen bij het afsluiten van een hypotheek een extra serviceabonnement. Volgens de Consumentenbond en hypotheekverstrekker Ikbenfrits (IBF) zijn die abonnementen vaak “gebakken lucht.”

De Consumentenbond heeft samen met onafhankelijke hypotheekadviseur Ikbenfrits, 18 sevice-abonnementen van diverse hypotheekverstrekkers en intermediairs onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat de abonnementen vaak weinig tot niets toevoegen, terwijl die gemiddeld tussen zeven en vijftig euro per maand kosten. 

Wettelijke zorgplicht

Het blijkt dat veel van de aangeboden diensten vallen onder de wettelijke zorgplicht die een hypotheekverstrekker heeft. Daarbij kan je denken aan het beheer van de hypotheek, het beantwoorden van vragen over de bestaande hypotheek en gewijzigde klantgegevens doorgeven. Dergelijke diensten behoort de consument dus te krijgen zonder daar extra voor te moeten betalen.

“Misleidend”

Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, is het dan ook “misleidend.” Volgens Molenaar leidt het ertoe dat consumenten jarenlang geld verspillen. Bovendien benadrukt zij dat zelfs met zo’n abonnement, je vaak alsnog moet betalen wanneer je iets wezenlijks wilt veranderen aan de hypotheek. “Je kunt dus beter alleen voor een advies betalen op het moment dat je het nodig hebt.”

Duidelijke informatieverstrekking

De Consumentenbond pleit er dan ook voor dat hypotheekverstrekkers duidelijke informatie beschikbaar maken over de kosten en de inhoud van een service-abonnement. Het volledige onderzoek is beschikbaar op de site van de Consumentenbond.

Bron: Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!