Kassa

Extra geld lage inkomens om hoge energieprijzen te compenseren

10-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
847 keer bekeken
  •  
Verwarming 1127

Het demissionaire kabinet trekt extra geld uit om de hoge prijzen voor gas en stroom te compenseren. Wie een inkomen op of net boven het sociaal minimum heeft, krijgt ongeveer 200 euro extra als tegemoetkoming. Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten. 

In totaal is 200 miljoen euro vrijgemaakt waarmee maximaal 800.000 huishoudens kunnen worden gecompenseerd, meldt staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken. 

Het streven is om de extra tegemoetkoming in het eerste kwartaal van volgend jaar over te maken.

Energiebelasting verlaagd in 2022

Het is niet het eerste extra geld dat het demissionaire kabinet uittrekt voor de torenhoge energieprijzen. Eerder is al 3,2 miljard euro toegezegd om de energiebelasting eenmalig te verlagen. Huishoudens met een gemiddeld gebruik betalen daardoor in 2022 circa 400 euro minder aan energiebelasting.

Omdat dit volgens het kabinet niet voldoende is om de laagste inkomens te helpen, krijgen zij een extra aanvulling. De Tweede Kamer had ook gevraagd om meer te doen voor de arme huishoudens.

De energierekeningen stijgen sterk, omdat de afgelopen tijd gas en olie wereldwijd fors duurder zijn geworden. Huishoudens met een laag inkomen die in financiële problemen kwamen of komen, kunnen financiële hulp aanvragen. Ze kunnen contact opnemen met hun gemeente, een regeling sluiten met de energieleverancier of een financiële fitheidstest doen op Geldfit.nl, aldus het ministerie van Sociale Zaken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!