Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Extra geld gemeenten voor thuiszorg

02-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
228419.jpg
Gemeenten krijgen extra geld voor mensen die door bezuinigingen op de AWBZ-hulp bij de gemeentelijke zorgverlening moeten aankloppen. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft woensdag met de gemeenten afgesproken dat ze daar bijna 130 miljoen euro voor krijgen, zei ze woensdagavond in de Tweede Kamer.
De staatssecretaris wil dat alleen mensen die echt niet zonder kunnen, nog in aanmerking komen voor begeleiding die wordt betaald uit de volksverzekering AWBZ. Een deel van de AWBZ-klanten die hun zorg in rook zien opgaan, kan bij de gemeente terecht voor huishoudelijke hulp. Om de gemeenten daar niet de dupe van te laten worden, krijgen ze er geld bij.
Ook komt er voor de gemeenten volgend jaar nog 130 miljoen extra bij omdat de huishoudelijke hulp duurder wordt. Tot nu toe werden daar steeds vaker de goedkope alafhulpen, een soort freelancers, voor ingehuurd. De Kamer besprak woensdag met Bussemaker een wetswijziging die dit moet indammen. Veel mensen die thuiszorg nodig hebben, zitten niet te wachten op de alfahulpen omdat ze dan formeel werkgever worden.
Dit betekent wel dat de gemeenten straks meer geld kwijt zullen zijn aan de huishoudelijke hulp. De Kamer bleek zich daar zorgen over te maken, waarop de staatssecretaris kon melden dat ze daar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) net afspraken over had gemaakt.
Door de lage prijzen die de gemeenten tot dusverre wisten te bedingen bij de aanbieders van thuiszorg, hielden ze van het budget dat ze daarvoor krijgen vorig jaar bijna 260 miljoen euro over. Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!