Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Extra budget voor zorg kan tijdelijk zijn'

08-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgkosten_18.jpg
De extra uitgaven voor de langdurige zorg kunnen zich beperken tot volgend jaar en 2016. D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei dat woensdag voor nieuw begrotingsoverleg op het ministerie van Financiën.
Soepele overgang
Dinsdag was duidelijk geworden dat er waarschijnlijk 200 miljoen euro extra komt voor de langdurige zorg. Veel zorgtaken gaan in de kabinetsplannen volgend jaar over van het rijk naar de gemeenten, en de coalitie en de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen zorgen voor een soepele overgang.
Volgens Koolmees zijn 2015 en 2016 het moeilijkst en is daar geld nodig voor een ,,zachte landing''. Maar volgens hem is het niet nodig om structureel extra geld vrij te maken.
'Structurele elementen'
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het daar niet mee eens. Om de hervormingen in de zorg goed te laten verlopen, zijn ook ,,structurele elementen'' nodig, zo zei hij. PvdA-leider Diederik Samsom had eerder gepleit voor 200 tot 250 miljoen extra voor de zorg.
Ook de ChristenUnie en de SGP willen op dat vlak extra geld. Elbert Dijkgraaf (SGP) waarschuwde wel dat er in totaal heel veel wensen liggen en dat de partijen niet in een fuik moeten zwemmen waaruit ze niet terug kunnen. Dat zou ertoe leiden dat het begrotingstekort toch weer oploopt. ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten vindt dat het extra budget in elk geval langer moet doorlopen dan 1 jaar.
Meevallers
De extra middelen voor langdurige zorg komen uit te verwachten meevallers op de departementale begrotingen. Kabinet, coalitie en de bevriende oppositie spraken in overleg af woensdag te zullen bekijken hoeveel er precies is. De zorgspecialisten van de vijf fracties gaan dan waarschijnlijk donderdag met staatssecretaris Martin van Rijn om de tafel om te bespreken waar ze het extra geld precies willen inzetten.
Het kabinet liet eerder al weten dat er 500 miljoen euro zal zijn aan meevallers die worden ingezet voor een lastenverlichting voor inkomens tussen 40.000 en 110.000 euro. Dat was onderdeel van een deal tussen de PvdA en de VVD waarin op aandringen van de PvdA de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel werd gehaald. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!