Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Extra bloedverdunner patiënt oplosbare stent

21-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisbed_930x520_zorg
Patiënten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht die een biologisch oplosbare stent in het hart hebben, moeten tot drie jaar na het plaatsen van deze stent een extra, tweede, bloedverdunner nemen. Een stent is een buisje dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld een bloedvat open te houden.
Vorming bloedstolsel
Uit een grote internationale studie waaraan het ziekenhuis deelneemt, blijkt dat er tot drie jaar na het plaatsen van deze soort stent een licht verhoogde kans is op vorming van bloedstolsel in de stent. Daarbij kan deze plotseling dicht gaan zitten, waarbij een hartinfarct kan ontstaan.
Metalen stents
De kans dat dit gebeurt is erg klein, maar het bleek wel vaker voor te komen dan bij metalen stents, zo meldt het ziekenhuis op de website. ,,Om dit risico tegen te gaan, adviseren wij patiënten met biologisch oplosbare stents nu om tot drie jaar na het plaatsen - dus totdat de stent verdwenen is - een combinatie van twee bloedverdunners te gebruiken. Eén daarvan werd al standaard voorgeschreven.''
De ongeveer 250 patiënten van het Albert Schweitzer die het betreft, zijn geïnformeerd.
Voordeel
Biologisch oplosbare stents hebben het voordeel dat ze na ongeveer drie jaar helemaal zijn opgelost, terwijl een traditionele metalen stent voorgoed blijft zitten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!