Kassa

Explosieve toename webwinkelfraude in coronatijd

08-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1531 keer bekeken
  •  
Fraude phishing identiteit

In de afgelopen vier jaar is het aantal aangiftes van webwinkelfraude ruim verviervoudigd. De aangiftes zijn vooral sterk gestegen in de coronaperiode toen de fysieke winkels gesloten waren, met een duidelijke piek eind 2020 - begin 2021. Ook na de winkelsluitingen van vorige maand is er weer een stijging waarneembaar. Dat meldt het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie aan Kassa.

Teamleider van het LMIO, Gijs van der Linden zegt in Kassa: “In 2020 en 2021 zien we plotseling een toename van aangiftes ten aanzien van webwinkels. En we denken dat dit te maken heeft met corona. De winkels waren gesloten, mensen gingen meer online kopen, dus ook meer fraude.”

In 2018 lag het aantal aangiftes tegen webwinkels nog op bijna vierduizend (3935). Eind 2020 is dat al gestegen naar bijna 12.000 (11.947) en eind 2021 zelfs naar 17.554. Een ruime verviervoudiging (446 procent).

Coronamaatregelen van invloed

De invloed van versoepelingen en genomen coronamaatregelen is duidelijk zichtbaar, stelt het LMIO. Na de versoepelingen van afgelopen voorjaar was er juist weer sprake van een duidelijke daling van het aantal aangiftes. En in december toen de winkels weer moesten sluiten, opnieuw een stijging.

De genoemde cijfers zijn opgemaakt op 27 december 2021 door het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie.

Kassa besteedt in de Belbus Special aandacht aan malafide webwinkels. Wat de politie doet maar ook wat consumenten zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze bestellen bij onbetrouwbare webwinkels. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de online checktool.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tenormin
tenormin9 jan. 2022 - 13:34

Zal nooit "zomaar" ergens iets bestellen als de prijs me aanstaat. Koop liever bij webshops die al veel langer bestaan, alle informatie over zichzelf geven, KvK nummer, en te bereiken zijn, zowel telefonisch als met email of chat. Dan nog, check ik eerst of er bij de Politie klachten zijn over het, toch, bekende adres. En via Facebook bestel ik nimmer. Ben wel een oudje maar bovenkamertje werkt nog, gelukkig.

peentjes
peentjes8 jan. 2022 - 16:36

Als mensen stoppen met kopen via sociale media-advertenties dan kunnen er weer een paar duizend klachten van de lijst af. Met dropshippen heeft dat helemaal niets te maken. Dat is een legitieme manier van handel drijven door als tussenpersoon te fungeren tussen de koper en de producent. Wat ik wel heel erg vreemd vind is dat de Kamer van Koophandel zogenaamd de legitimiteit van al die nebwebsites moet controleren, maar dat dus niet doet.

miennaamishaaz
miennaamishaaz8 jan. 2022 - 11:12

Mischien ook vermelden hoeveel % van die websites Dropshitters zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!