Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Explosieve stijging zorgpremie verwacht'

29-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euros_22.jpg
Vakbonden en werkgeversorganisaties vrezen een flinke stijging van de basispremie voor de ziektekosten in 2015 door de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. De sociale partners hebben berekend dat de premies voor iedereen zullen stijgen met ongeveer 200 euro en dat het eigen risico ,,ruimschoots'' boven de 400 euro (nu nog 360) zal uitkomen. Verder zullen de werkgevers 1,6 miljard meer premie gaan betalen.
Dreigende stijging
Ze waarschuwen voor de dreigende stijging in een brief van de Stichting voor de Arbeid aan het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet wil de langdurige zorg (AWBZ) decentraliseren en overdragen aan de gemeenten en zorgverzekeraars. De plannen van het kabinet moeten ertoe leiden dat meer mensen langer thuis blijven wonen. De overheveling van zorgtaken gaat gepaard met een flinke bezuiniging.
Minder naar draagkracht betalen
De premie voor het vaste basispakket van de zorgverzekeringswet gaat omhoog, omdat hier een deel van de AWBZ zal worden ondergebracht. ,,Dat betekent dat we minder naar draagkracht gaan betalen'', aldus voorzitter Ton Heerts van de FNV woensdag. ,,Nu wordt de langdurige zorg naar draagkracht door werknemers gefinancierd, als dit wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet is dat niet meer zo", stelt voorzitter Maurice Limmen van het CNV.
'Incidenteel en onvoldoende'
Volgens Heerts en Limmen kost het plan koopkracht en banen. De compensatiemaatregelen van het kabinet worden omschreven als ,,incidenteel en onvoldoende''. In de brief wordt de nieuwe wijze van financiering betiteld als ,,onaanvaardbare en onnodige lastenverschuivingen''. De sociale partners willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven financieren en stellen voor de rijksbijdrage aan de zorgverzekeringswet structureel op te hogen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!