Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Experts vragen om openheid bij vaccindeals

22 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vaccinatie 1127

Volgens enkele deskundigen moet minister Hugo de Jonge openheid geven over de deals die hij sluit met farmaceutische bedrijven over de ontwikkeling van coronavaccins. Dat meldt het AD. De inhoud van de deals is staatsgeheim. Hierdoor is er niets bekend over de kosten en wie aansprakelijk is voor eventuele bijwerkingen.

Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Nijmeegse Radboud Universiteit vindt dat er meer openheid moet zijn. "Zeg welke winst te behalen valt met een vaccin, maar ook welke risico’s er zijn." Op deze manier kunnen burgers volgens haar vervolgens prima zelf een afweging maken. Ellen 't Hoen, adviseur van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, valt deze mening bij. Volgens haar is het idee dat je een betere afspraak krijgt bij geheimhouding nonsens. "De farmaceuten hebben bovendien wél alle info, want die zitten met ieder land om de tafel."

Ook Jan Brouwer, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft twijfels over de geheimhouding: "Uitgangspunt is dat een minister volledige openheid van zaken geeft. Alleen in het belang van de staat kan daarvan worden afgeweken. Ik vraag me af of daarvan nu sprake kan zijn. Zeker omdat het om zo’n belangrijk thema gaat: de gezondheid van de Nederlandse bevolking."

Een woordvoerder van de minister zegt tegen de krant dat de geheimhouding een verplichting is die vanuit de Europese Commissie is opgelegd. Dat zou nodig zijn om de onderhandelingen niet in gevaar te brengen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar