Experiment met sirene op de autoradio
23-10-2009
• leestijd 2 minuten
Automobilisten in onder meer de Rotterdamse regio, in en om Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende vier weken op hun autoradio sirenes van ambulance, politie of brandweer te horen krijgen.
Het gaat om een vervolgexperiment met het zogenoemde Flistersysteem, waarvan maandag de aftrap is, kondigde Rijkswaterstaat donderdag aan.
Personenauto's zijn steeds beter geïsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Daardoor horen automobilisten pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten. De Flister onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma's en zendt in plaats daarvan een signaal uit. ,,Je hoort de hulpdiensten ver van tevoren, in plaats van dat je ze een seconde van tevoren in je achteruitkijkspiegel ziet'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe. Hij verricht de aftrap van het experiment in zijn woonplaats Bolsward.
Vorig jaar zomer is in de gemeente Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee. Het gaat om twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto's in en om de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond. Vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda doen verder twee wagens van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee.
,,Een voordeel is dat de aanrijtijd van ambulances wordt verkort. De hulpdiensten merkten direct dat zij sneller kunnen doorrijden'', aldus De Rouwe. ,,Het zou mij een lief ding waard zijn als het systeem, een innovatie van Nederlandse bodem, volgend jaar na de zomervakantie landelijk kan worden ingevoerd.'' De Flister heeft de voorkeur boven de oplossing van Binnenlandse Zaken om de sirenes harder te zetten. ,,Het personeel krijgt last van zijn oren'', aldus De Rouwe.
Er zou wat hem betreft dan nog wel een gedragsrichtlijn nodig zijn. ,,Sommige automobilisten gaan nu harder rijden, of wijken uit naar rechts of links als er een ambulance aankomt.'' De Rouwe is naar Duits voorbeeld voor een waaier-oplossing, waarbij automobilisten uitwijken naar de zijkant zodat ambulances en andere hulpdiensten er tussendoor kunnen. Eric Geenhuysen van Flister weet nog niet hoeveel het systeem gaat kosten. Het hangt ervan af hoeveel voertuigen met het zenderkastje worden uitgerust. (anp)